8 причини да кърмите

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Някои майки са твърдо зад идеята, че бебетата трябва да се кърмят, докато други предпочитат да пощадят силите и гърдите си и залагат на изкуствено мляко. Вижте 8 причини защо трябва да кърмите.

Кърмата е най-добрата храна за бебето

Безспорен и научно доказан факт – кърмата осигурява всички необходими хранителни вещества на новороденото. Освен това тя има способността с времето да променя състава си, така че да се нагажда според нуждите на бебето. С кърменето утолявате едновременно жаждата и глада на детето. Друг плюс на кърмата е, че може да сте спокойно за качеството на хранителния продукт – за разлика от сухото мляко, тук няма опасност от вкисване или изстиване на млякото.

Вижте също: Майчиното мляко

Кърменето е естествена ваксина за бебето

В кърмата се съдържат полезни вещества, които предпазват бебето от заболявания на по-късен етап включително развиване на астма и проблеми със зрението. Лактоферинът в състава блокира размножаването на бактериалната флора, а антителата в кърмата подсилва имунната система и я прави по-устойчива на вируси и бактерии.

Вижте също: Златни правила за кърмене

Кърменето помага за растежа на бебето

Според педиатрите кърменето подпомага развитието на бебето. Регулира се растежът на тъканите и органите на детето. Освен това, когато новороденото сучи, се подпомага развитието на мускулатурата на лицето и езика и допринася за безпроблемна поява на първите зъбки.

Вижте също: Грешките, които правите при кърмене

Кърменето предпазва майката от здравословни проблеми

Кърменето е полезно не само за здравето на бебето, но и за това на майката. На първо място кърменето предпазва от запушване на млечните канали и възпаление на гърдите. Намалява и рискът от поява на рак на гърдата и остеопороза. Освен това, благодарение на повишеното отделяне на хормона окситоцин, матката се свива по-бързо и майката се възстановява по-лесно и безболезнено след раждането.

Вижте също: Подготовка за кърмене

Кърменето налага здравословна диета

Когато майката кърми, тя трябва да спазва определен режим на хранене, защото съдържанието на храните, които приема, се отразява на качеството на кърмата. Това си има и положителните страни, защото кърменето налага здравословна диета – не се консумират кафе, алкохол, варива, яйца, риба, грозде. Залага се на плодове и зеленчуци и по-лека храна.

Вижте също: Хранене в периода на кърмене

Кърменето пести пари на семейния бюджет

От една страна, не ви се налага да купувате сухо мляко, чиято цена не е никак малка. От друга страна, пестят се време и усилия при подготовката на храненето на детето и при стерилизиране на шишета и биберони.

Вижте също: До кога е нормално да се кърми?

Кърменето установява духовна връзка между майка и дете

Това е моментът, в който майка и бебе остават насаме. Обстановката е уютна, спокойна и тиха, а детето остава в прегръдките на майката, където се чувства сигурно и комфортно.

Вижте също: Кърменете – какво да очаквате и как да се подготвите

24.10.2013/ Христина Спасова