Продават най-бързия Mercedes-Benz

3
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Американският аукцион RK Motor Collector Car Auctions продава на търг уникален автомобил, който се смята за най-бързата кола в света, сертифицирана за движение по „цивилната пътна мрежа“. Става дума за Lotec Mercedes-Benz C1000, който е изработен в един-единствен екземпляр.

Това се случва през 1995 година по поръчка на бизнесмен от ОАЕ, който иска да притежава най-бързата кола в света. Разработката на купето се прави от Mercedes-Benz съвместно с немския производител на спортни автомобили Lotec.

Суперкарът е оборудван с 5.6-литров V-образен осемцилиндров мотор от Mercedes-Benz с два турбокомпресора Garrett. Този двигател работи съвместно с петстепенна несинхронизирана (!) механична скоростна кутия и може ад ускори карбоновото купе до 100 км/ч за 3.2 секунди.

Автомобилът не разполага, нито със серво на волана, нито с аудиосистема. Спартанският екстериор включва единствено климатик и усилител на спирачките. За сметка на това мощността е умопомрачителна за онези години – 1000 конски сили.

Според твърденията на специалистите от Mercedes-Benz уникалният суперкар може да достигне максимална скорост от 431.3 км/ч. За сравнение вездесъщият Bugatti Veyron Super Sport може да достигне 431 км/ч, но има ограничител на 415 км/ч.

Търгът за униката Lotec Mercedes-Benz C1000 ще се проведе от 31 октомври до 3 ноември в американския град Шарлот, щата Каролина. Интересното е, че богатият арабин, поръчал колата, е платил за нея $3.5 млн, а сега организаторите от RK Motor Collector Car Auctions се надяват да получат $1.3 млн.