Ремонт на баня

18
Добави коментар
MacTeP
MacTeP

Ремонт на баня

Публикувано на 19 юни 2009 |

Наскоро и на мен ми се наложи да правя ремонт в банята. Разбира се, въпросния ремонт, какво винаги не се случи по мое желание. а всичко започна преди още когато се прибрах в Бургас преди година и половина… имах разни проблеми с канала в банята който се запушваше и създаваше проблеми.

Първата ми работа беше да мина през кварталния магазин за домашни потреби и да си купя няколко пакетчета за отпушване на канали. Реших че проблема е временен понеже в апартамента не беше живяно има няма 5-6 години, за толкова време нормално е да са се позапушили канали. Пуснах прахчетата за отпушване из всичките канали: кухня, мивки, бани и тн… За известен период от време като че ли неща бяха ОК. На скоро обаче канала започна да се запушва все повече и повече.

След поредната атака от моя страна върху канала с прахчета, вакум, ръчкане с тел и други, реших че е крайно време да викна специалист. Допитах се до мой познат занимаващ се със стройтелство да ми препоръча някой. Още същия ден дойде едно момче да види за какво става дума. Пробва се и той, обясних му какво съм правил аз и накрая стигна до извода, че е най-добре да поизкъртим и да отпушим защото запушването е сериозно.

Аз като чуя думата къртене и почвам да припадам. Момчето ми обясни, че ще разкърти само малко околко 20-30 квадратни сантиметра и то на място където не се вижда. Някъде из къщи бях видях, че има останали няколко от плочките на теракота в банята. Затова и реших, че си заслужава, да пробваме и да видим какво ще стане.

Почнахме на другия ден да къртим… по-скоро той почна. Аз гледах и май по-скоро пречех… ама без да знам какво става не мога. Намерихме тръбата, обаче тя се оказа метална и щеше да е доста по-голям зор с нея. На всичкото отгоре, вътре в дупката беше мокро.

Споменах ли, че преди 20-тина години, типично по български са правени преустройства в апартамента. Банята е била там където в момента е кухня (там и копахме за тръбата), а сегашната баня + тоалетна е била малко килерче. Отдавана бях вдигнал мерника на цялата тази простотия и бях решил да си преместя някой ден банята където и е мястото. Ама такива неща май винаги се отлагат докато не стане нещо.

Насред разкопките се оказа, че в края си, старата тръба е яко изгнила. Всичко тече и се е получила тапа от боклуци. Чист късмет, че не съм наводнил комшиите отдолу. Седнахме и прегледахме възможностите с водопроводчика. Те се свеждаха до две основни. Разбиваме всичко от кухнята до банята включително за да може да се сменим канализацията. Или местим банята в кухнята, а кухнята отива с другата стая където е била преди години. Сметнахме ги горе-долу как ще станат нещата и като пари. В крайна сметка, не мислихме много. Не намирам за нормално да се къпя в някакво килерче.

Наложи се разбиване на абсолютно целия под на бъдещата баня за да се прекарат канали, разбиване на стената към съседната бъдеща кухня за да се прекара там вода + канали, разбиване на стените в бъдещата баня за да се изкарат изходи за вода за душа и за мивката. Цялата тази на думи сложна и тежка процедура + пускането на няколко метра тръби и 4 метра канали отне на пича ТОЧНО 1 ДЕН… Бачкаше яко, като спря само 3 пъти да запали цигара, но определено бях впечатлен колко сръчно, бързо и експедитивно работеше. Понеже повечето майстори са леко криворъки, този ми направи страхотно впечатление. Вече имах работещи душ, мивка, тоалетна и канали за тях + мивка и канал за нея в другата стая. Свалихме всичко във вече новата баня за да може по-лесно да се слагат фаясна и теракота.

Сега идваше ред цялата тази разкопана и разпадаща се кочина да заприличва на баня. Реших на пода да има теракот. Стените пък на половината да са фаянс (горе-долу до 1,50м височина), а останалото да се боядиса с фасадна боя. В магазина за плочките попаднах на мой познат, който ми предложи най-доброто от средния клас. След пазаруването се почна голямото мацане и лепене на плочки. Към края на цялото приключение се усетих, че е добре да се сменят и другите неща по банята. Все си моноблок за тоалетната, мивка, вентилатор за стената, някакви закачалки, лампа и още малко дреболии.

Понеже се налагаше да пускаме нови кабели за вентилатора и малко да се променят тези за лампите, също се позабавихме малко. В крайна сметка обаче нещата се получиха и то доста приятни.