“Ветровете на зимата” – Джордж Мартин | Florian Pekazh – the blog

14
Добави коментар
bleeding_me
bleeding_me

“Ветровете на зимата” се очаква да бъде предпоследната книга от епичната фентъзи поредица “Песен за огън и лед”. 

След огромният успех на телевизионната екранизация “Игра на Тронове” Джордж Мартин определено чувства напрежение. Добре смазаната машина на HBO вече екранизира втората половина от третата му книга и най-вероятно ще обхване и част от четвъртата, а писателят все още дори не е близо да завършване на шестият том. Много почитатели на книгите се притесняват, че това ще доведе до прибързани решения от страна на автора и до далеч не толкова изпипани книги, каквито бяха предишните. Аз съм на мнение, че Мартин е от типа хора, които обичат да изпипват нещата, да правят по няколко редакции и доста промени и определено допълнителното напрежение от страна на телевизионните зрители не е добре дошло. Фактите обаче са, че по неговите думи напредъка може да не е толкова скоростен, колкото се иска на всички, но е постепенен и резултатите трябва да бъдат на лице до края на 2014.

Какво наистина може да очакваме да се случи в шестият том на “Песен за огън и лед”? Едно знаем със сигурност, ще бъде студено.

През Март 2012 година Джордж Мартин потвърди, че в последните две книги действието ще се измести към областите около и отвъд Вала. На леко критичния въпрос за малкото отделено внимание на Другите, авторът уклончиво отговори, че в следващите му творби те ще имат много по-главно място. На кратко това са съвсем очаквани събития, предвид развитието на историята и нейните завръзки. Всъщност малко преди публикуването на петата книга, Мартин е премахнал последните глави, които са били от гледната точка на Ария, Санса, два на Ариан и Ерон. Всички тези глави се очакват след поредна редакция да бъдат на лице в началото на шестия том, НО първата глава ще бъде на Виктарион Грейджой. Части от тази глава, бяха прочетени от писателя в TIFF Bell Lightbox през Март 2012 и според чутото и споделеното от Мартин като спойлери, действието се развива пет минути след края на “Танц с Дракони”. Откъси от други глави също бяха прочитани или пускани в интернет от Джордж Мартин, ще публикувам пълният им списъка след края на статията.  За момента е известно, че авторът е завършил около 600 страници от планираните ‘поне’ 1500, като първите 300 вече са редактирани и готови за публикуваните, а останалите тепърва им предстои редакционен процес, може би дори повече от един. Според различни източници, Мартин пише със скорост около 500 страници годишно и предвид очакваните 1500 страници, изглежда, че шансовете да довърши предпоследната част от епичната поредица в определения срок са почти никакви, но надеждата за феновете все пак остава.

Джордж Мартин е потвърдил,че ще има глави от гледната точка на следните герои:

Ерон Грейджой – една глава, премахната от “Танц с Дракони”.Санса Старк –  една глава, премахната от “Танц с Дракони”.Ария Старк –  една глава, премахната от “Танц с Дракони”.Ариан Мартел –  две глави, премахната от “Танц с Дракони”.Теон Грейджой –  една глава, качена на интернет страницата на Мартин през Декември 2011.Виктарион Грейджой – една глава, части от нея бяха прочетени на TIFF Bell Lightbox през Март 2012.Баристан Селми – две глави, които бяха прочетени на Boskone през Февруари 2013.Тирион Ланистър – две глави, първата от които бе прочетена на Miscon 2012, a втората на Worldcon 2013. Подобни публикации