Съвети за здрави нокти

3
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Основната функция на ноктите е да защитават крайните фаланги на пръстите и да помагат при захващане. Как да се грижим за тях?

Не премахвайте кожичките

Когато си правите маникюр и педикюр, не премахвайте кожичките около ноктите. Те ги пазят от вредно влияние. Премахването на кожичките може да предизвика поява на рани и дори инфекции.

Не пускайте дълги нокти

Прекалено дългите нокти са по-податливи на начупване. Те са и предпоставка за събиране на мръсотия и развитие на гъбички.

Използвайте ръкавици

Когато вършите домакинска работа, използвайте ръкавици. Латексовите са подходящи при миене на съдове, а памучните – когато пренасяте мебели и бършете прах. Навън е хубаво да използвате ръкавици през зимата.

Овлажнявайте

Когато извършвате работа, може кожата на ръцете ви да стане по-суха и ранима. Същото важи и за ноктите. Нанасяйте овлажняващ крем по всички части на ръката.

Домашна маска

Потопете ноктите си в прясно изстискан лимон за няколко минути. После повторете същата процедура с топла вода. Този трик ще заздрави ноктите ви.

Премахвайте лака

Не оставяйте ноктите си непочистени повече от една седмица. Използвайте лакочистител, измийте ръцете и после нанесете овлажняващ крем. Не премахвайте по друг начин лака, за да не нараните повърхността на ноктите.

Не гризете ноктите

Това оставя остри ръбчета по ноктите, които нараняват зъбния емайл и устата. Този навик също така прехвърля мръсотията, която се събира под ноктите, в устата.

Масажирайте

Когато нанасяте крем, масажирайте ръцете до върха на пръстите. Това ще подобри кръвообращението и ще заздрави ноктите.

Преди всичко – премахнете заразите

Ако имате съмнения за гъбички по ноктите, задължително си направете културелно изследване. Погрешно поставената диагноза може да доведе до продължителното приемане на скъпи лекарства с много странични ефекти, а и да попречи за установяване на друго заболяване, довело до промените по ноктите.