Как да редуваме сеитбата на зеленчуците

19
Добави коментар
hristina.milanova.3
hristina.milanova.3

Как да редуваме сеитбата на зеленчуците

Новината е видяна 3981 пъти

Добавена на: 22.05.2010 10:04
Брой 55 Автор : Дина Харизанова

 

Ако отглеждаме дълго време на едно място едни и същи култури, почвата ще се изтощи и ще ги нападнат много болести и вредители
Продължителното отглеждане на една и съща култура на едно място влошава изхранването и развитието на растенията, изтощава почвата и води до натрупването в нея на вредители и болестотворни патогени. Например, при постоянно засаждане върху един градински участък на зеле води до вкисляване на почвата, а когато все на едно място гледаме лук, рязко нараства броят на нематодите, които нападат растението. Затова е добре ежегодно да редуваме различните отглеждани в стопанството култури, което специалистите наричат сеитбооборот.

 

Много растения са чувствителни към отделяните от собствените им корени токсични елементи, които се натрупват при отглеждането им в почвата. Най-чувствителни в това отношение са цвеклото и спанакът, а най-малко се притесняват от това бобовите растения и царевицата, които може да останат на едно място няколко години поред.
Що се отнася до вредителите, като правило зеленчуците от едно семейство се нападат от едни и същи инсекти и болести, които не представляват опасност за растенията от други семейства. Следвайки този принцип, не трябва в лехите, в които през миналия сезон сме отглеждали зеле, тази година да засаждаме репички. Може да върнем зелките на това място едва след 6 години.
За да избегнем изтощаването на почвата, сеитбооборотът трябва да се организира така, че на всеки земеделски участък в продължение на 3 години да се сменят всичките 3 групи зеленчукови култури в следната последователност – през първата година се засаждат най-взискателните по отношението на изхранването растения; през втората се слагат бобовите, които имат способността да възстановяват запасите от азот и да подобряват структурата на почвата, а на третата година може да посадим по-малко претенциозни култури. Ето един добър пример за такава последователност: зеле – картофи – лук – краставици (тиквички) – моркови (магданоз, целина) – домати (пипер) – марули (салати) – цвекло – грах (фасул).
Ето и една примерна таблица, която ще ви ориентира в сложната схема на сеитбооборота и ще ви помогне правилно да разпределите своите насаждения.

  Вашите коментари »