Как да преглеждаме кожата за съмнителни пигментни петна?

15
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Меланомът (рак на кожата) би могъл да бъде разпознат, когато е в начален стадий. За тази цел трябва веднъж месечно да преглеждате кожата си. Редовните прегледи на кожата ще ви помогнат при всеки следващ оглед да откриете нови бенки, лунички или петна.

Разгледайте кожата си на дневна светлина с помощта на огледало. Огледайте всички части на тялото като длани, ходила, скалп, уши, нокти, гърба. За тези области, в които се затруднявате, може член на семейството да огледа състоянието на кожата.

За какво трябва да бъдете наблюдателни?

Промяна в цвета на определена област от кожата, бучица със съмнителна пигментация, с повишена чувствителност.

Нормално е да видите по кожата си бенки и лунички, оцветени в кафяво, жълто-кафяво или в черно, понякога в червено. Бенките обикновено са с размер около 6 мм. Някои бенки се появяват малко след раждането на човек, други през детството и в по-късните години.

Повечето бенки остават в един размер и цвят, някои изчезват, а други с напредване на възрастта могат да увеличат леко размера си. Всички хора имат бенки и обикновено те са безвредни.

Има няколко основни промени на петната по кожата и бенките, за които трябва да следите. Невинаги петната по кожата са в следствие на бременност или излагане на пряка слънчева светлина.

Асиметрия – когато една част от бенката или петното не съвпада с другата.

Граници – когато ръбчетата, очертанията на бенката /петното, са като накъсани, назъбени или с променен цвят.

Цвят – нормално е цветът да е кафеникав или черен, но следете за розови и червени петна, бели и дори сини.

Диаметър – промяна в диаметъра или поява на петно бенка с по-голям диаметър. Нерядко меланомът може да се окаже по-малък от 6 мм.

Развитие – следете за промяната на цвета, размера, като усещане дали се е променило. Дали е твърдо, болезнено, има ли сърбеж, подуване и зачервяване около бенката. Промяна на повърхността като сълзене, кървене.

Това са знаци, за които трябва да следите, но не е изключено появилият се меланом да не отговаря на изброените характеристики.

Дерматолозите съветват освен да правите тези ежемесечни прегледи на кожата, да избягвате излагането на пряка слънчева светлина, когато тя е най-силна между един часа обедно време и пет часа следобед. Когато правите слънчеви бани, карате ски в планината, задължително използвайте слънцезащитна козметика с висок фактор.

Солариумите помагат да направите бързо шоколадов загар, но е добре да бъдат избягвани, защото често дамите прекаляват с този вид процедури.

Най-често меланом се развива от разранена, разчесана бенка. Внимавайте с тези бенки, които са по-издадени. Ако създават проблем и са в област, в която епилирате кожата или се търка бельото ви, добре е да се консултирате с дерматолог.