Какво да сготвим набързо със заешко

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

За приготвянето на вкусни ястия със заешко месо има четири задължителни продукта: лук, чесън, розмарин и бяло вино – почти цяла бутилка за заек около 1.5 килограма.

За задушен заек със сос първо месото се панира, като се овалва само в брашно и се запържва до златисто. Слага се тенджера, наръсва се със сол и черен пипер. Добавят се задължителните продукти и се слагат продуктите за соса.

Той може да е от сметана и гъби – пресни, замразени или накиснати сухи гъби. Може да комбинирате сметана, моркови и куркума – получава се ярък, леко сладникав сос.

Може да използвате и 6-7 пресни или консервирани обелени домати и маслини без костилки. Каквото и да изберете, го прибавяте в тенджерата заедно с чаша гореща вода.

Задушава се около един час и се поднася топло, с обилно количество сос и гарнирано с картофено пюре или сварен ориз.

Задушеният заек с моркови ще предизвика комплименти от всички гости. Необходими продукти: 4 глави лук, 500 гр моркови, 600 г заешко месо, 30 мл зехтин, 250 мл зеленчуков бульон, сол, черен пипер, половин връзка магданоз.

Лукът се разрязва на четвъртинки, морковите – на дребни кубчета. Месото се разделя на порционни парчета. В голям тиган се запържва в мазнината първо лукът, после се добавят морковите и след това месото.

Поръсва се с черния пипер и солта и се оставя на котлона за 5 минути. След това се залива с бульона и се оставя да се задуши за около 40 минути.

От време на време се разбърква и ако е необходимо, се долива малко вода или бульон. Поднася се, поръсено с накълцания магданоз.

Заек по каталонски – това е изискано и лесно за приготвяне ястие: 1 заек, 200 гр доматено пюре, половин литър червено вино, 4 глави лук, 4 скилидки чесън, сол, черен пипер, 250 мл пилешки бульон.

Лукът се нарязва на кубчета и се запържва. Премества се в подходяща тава. Месото също се запържва и се нарежда върху лука.

Залива се с виното, бульона и доматеното пюре. Поръсва се със сол и черен пипер и се пече 45 – 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.