Кои са най-добрите фаблети на пазара

14
Добави коментар
tedy79
tedy79

Понятието фаблет – хибридно устройство, съчетаващо функционалността на таблетите и предимствата на смартфоните, вече изглежда наложено и разпространено сред масовия потребител. За тези, които могат да се справят с държането и нормалното боравене със смартфони с по-големи екрани, фаблетът е идеален избор. Джаджата спестява на потребителите покупката на относително скъпите таблети, както и неудобството да носят две устройства – таблет и телефон, пише „Монитор“. За да попаднат в тази нова категория, мобилните апарати трябва да са с размери на екрана между 5 и 7 инча, като борбата на производителите за джаджа с най-голям екран е непрестанна. Първото устройство, което можем да определим като родител на фаблетите, се появи преди 2 години. Тогава, на изложението за електроника в Берлин, Samsung представи пред света първия Galaxy Note, разполагащ с неприлично големия за онова време дисплей с диагонал от 5,3 инча. Той бързо успя да се хареса на потребителите, благодарение на функционалната писалка SPen, която дава нови функционални възможности, непознати за останалите смартфони.

Силното търсене на фаблети направи така, че всеки водещ производител се принуди да попълни продуктовата си гама с устройство с по-голям екран. Само преди броени дни Nokia представи първото си подобно устройство, с което направи Apple единствения технологичен гигант, който не предлага фаблети.

Така в сегмента на големите смартфони се наблюдава засилена конкуренция, но определено продуктите на Samsung водят в тази надпревара.

Най-евтиното устройство с дисплей над 5 инча от водещ производител е Samsung Galaxy Grand. Сред основните му предимства са възможностите за ползване на две карти. Стартовата цена на устройството у нас е 460 лева, като разполага с двуядрен процесор със скорост от 1200 Mhz и RAM от 1 GB. Вътрешната му памет е 8 GB, като може да се разширява посредством карта. Разбира се, ниската цена определя и относително ниската разделителна способност на дисплея, която е едва 800х400 пиксела. Камерата също не е сред най-добрите, но разполага с приличните 8 мегапиксела.

Относително скоро от Samsung попълниха семейството си с още два фаблета от среден клас. Моделът Galaxy Mega се предлага с два размера на екрана – 5,8 инча и 6,3 инча, като стартовите им цени са съответно 625 и 699 лева. Моделите се предлагат с двуядрени процесори и оперативна памет от 1,5 GB, като към тях липсва култовата писалка. Разделителната способност на дисплеите е 1280х720 пиксела, а батерията на устройствата е относително издръжлива – 3200 mAh.

На изложението в Барселона през тази година бе представен първият фаблет на LG – Optimus G Pro. Той бързо придоби широка популярност, отличавайки се с 5,5-инчов дисплей с изключителна разделителна способност, която прави пикселите неразличими за човешкото око. Оборудван е с мощен четириядрен процесор и камера от 13-мегапиксела. Стартовата цена на устройството е 815 лева.
Японският гигант Sony реагира на пазара с 6,4-инчовия фаблет Xperia Z Ultra. Той е изключително тънък (едва 6,5 мм), като тежи забележителните 212 грама. Моделът е водо- и прахоустойчив, което му дава значителни предимства в сравнение с конкурентите. Xperia Z Ultra се отличава с резолюция на дисплея от 1920х1080 пиксела. Моделът идва с 3 GB RAM памет и супербърз процесор, използван в смартфоните от най-висок клас. Продуктът на Sony попада в горния ценови диапазон с начална цена около 1000 лв.

Това обаче не е най-скъпият фаблет на пазара. Еднолично тази класация се оглавява от третото поколение на пионерите от Samsung – Galaxy Note III. Устройството е с размер на дисплея от 5,7 инча, разделителната способност на екрана е 1920х1080 пиксела, като под капака разполага с мощен четириядрен процесор и 3 MB оперативна памет. Цената на модела стартира от малко над 1100 лева.