Тези луди, луди китайски пари

12
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

През тази година китайците ще похарчат 8,2 млрд. долара за къщи в САЩ. Снимка: Ройтерс

В глобалния бизнес с имоти Китай е най-горещата тема, пише Forbes. През седмица се появяват информации за това колко харчат китайците за имоти в чужбина. В тази ситуация непрекъснато изникват компании, готови да задоволяват нуждите на супер богатите китайци и да им продадат част от западната мечта.

Като Honiley Hall в Уоруик, Великобритания, например. Имотът струва само около 15 млн. долара, но върви с 35 акра земя и алея до къщата с дължина 400 м. Къщата не може да бъде разгледана от всекиго – огледите се правят с уговорен час. А съдейки по обявата на компанията PDW, която продава имота, клиентите, за които е предназначена, са основно китайци с много луди пари за харчене.

Китайците изглежда наистина са полудели. Ако не купуват яхти Sunseeker, защото именно такива се появяват в най-новия филм за Бонд, те харчат стотици хиляди долари за сватби в американски стил. Като че ли всички в Китай в момента са милионери, а американците и европейците искат да им продават луксозен начин на живот.

През почивните дни се очаква близо 14 хил. богати китайци ще посетят изложението за супер лукс Top Marques в Шанхай, на което ще присъстват компании за имоти от Маями и английската провинция.

Брокерът от Маями Хорхе Мартинес от Worldwide Properties, съоснователят на компанията Роланд Ортис и старши агентът Олимпия Занарди ще са първите американски агенти на недвижими имоти на изложението, които ще показват имоти наред с частни самолети и автомобили Ferrari.

Ако сте от Маями и цените на имотите Ви се струват несъпоставими с безработицата от 7% в щата Флорида, можете да търсите вината у чужденците. Богаташите обичат Маями, а китайците – Флорида като цяло, като по този показател щатът отстъпва единствено на Калифорния като любомото им място за втори или трети дом.

„За богатите китайци апартамент в Маями е демонстрация на начина на живот, също като покупката на автомобил за 500 хил. долара, луксозна чанта или пък каса вино за по 5 хил. долара бутилката“, обяснява Мартинес. „Намерението ни е да навлезем на един нов пазар. В момента китайците инвестират в САЩ повече от всякога“, допълва той.

На Top Marques обикновено се показват само скъпи играчки. Тази година обаче в изложението ще бъдат включени и имоти. Това е още едно доказателство, че богатите китайци са станали толкова богати, че вече могат да си избират втори жилища в други държави така, както си купуват дизайнерска чанта или кола. Това е и признак, че западните агенти на недвижими имоти се събуждат за китайския пазар и започват агресивно да се насочват към него.

По данни на американската Национална асоциация на агентите на недвижими имоти през тази година китайците ще похарчат 8,2 млрд. долара за къщи в САЩ, което означава комисиони за агентите в размер на 492 млн. долара.

Близо 70% от китайските купувачи ще платят в брой. И въпреки че много от тях не купуват имения за много милиони долари, САЩ е водещата дестинация за китайските инвеститори в имоти, според Juwai.com, китайски портал за имоти в чужбина.