Какво представлява универсалният продукт – термосвиваемият шлаух

1
Добави коментар
vps
vps

Термосвиваемият шлаух представлява вид пластмасови тръби, чиито диаметър се свива, когато бъдат нагряти. Материалите, използвани в производството на този продукт, са различни – включват сложни полимери и други подобни градивни елементи. Тези тръбички се потребяват най-често в електрически приложения, за да се защитят, изолират, или ремонтират кабели, накрайници и всякакви видове електрически връзки. С този продукт можете да удължите живота на тези елементи и да гарантирате тяхната добра работа.

В зависимост от точния вид на материала, който е използван при изработката, има различни видове термошлаух, които могат да ви послужат. Тръбите трябва да бъдат специално третирани по време на производствения процес, за да се свиват при нагряване. Този тип тръби са основани на съотношението на свиване, което се залага в тях. Когато се произвеждат, те биват загряти близо до точката им на топене и биват разтягани за разширяване на техния диаметър. След това бързо биват охладени, за да се запази формата им. При нагряване, по време на ползване от потребителите, тръбата се смалява до размерите, в които е била преди да бъде разтегната при производството.

Трябва да добавим и изключително важният факт, че в процеса на изработка на термошлауха се извършва промяна на химичната структура на самия материал. При това въздействие много мономери (единичните молекули на някои съставни елементи) се групират заедно в определени вериги. Този процес се нарича полимеризация. Тъй като тези мономери са по-тясно свързани заедно, материалът ефективно се свива при нагряване. Разликата в размера преди и след полимеризацията не е драматичен, но в последствие се вижда, че именно по този начин шлаухът придобива специфичните си ефективни свойства.

Всеки вид термосвиваеми тръби на пазара има свое собствено съотношение на свиване, което представлява степента в която продуктът се деформира. Например шлаух със съотношение 2 към 1 се свива два пъти в сравнение с първоначалния си размер. А модел, който има коефициент 6 към 1 се изменя шест пъти при нагряване. Това какво съотношение е най-подходящо за вас, зависи от спецификата на приложението, за което ще използвате продукта. Свиваемите тръби имат широко общо предназначение – като например изолирането на външни проводници и кабели срещу влиянията на околната среда, групирането на няколко жици заедно, цветовото им кодиране за лесна идентификация и много други.

Първоначалните разработчици на термосвиваемия шлаух са Raychem Corporation през 50-те години на XX-ти век. Тази компания извършва редица изследвания върху свиващото действие на топлината върху пластмасите. Целта им е била да накарат пластмасовите продукти да променят размера си, без да се стига до тяхното топене и запалване вследствие на високата температура. Те открили, че когато определени полимери са изложени на радиация, те развиват по-силни вътрешни химични връзки и не се стига до деградация. Този процес става известен като омрежване на структурата и дава на тръбите способност да се свият до оригиналните си размери впоследствие. Не бива да забравяме и добавената по-висока здравина и издръжливост.

Имайки предвид изброените факти относно този универсален продукт, се надявам сега да е по-лесно за вас да направите своя избор на пазара за термошлаух. Различните производители и търговци шредлагат широка гама от размери и цветове тръбички на вашето внимание. Именно затова е важно да бъдете сигурни за какво ще ги използвате, след като ги закупите. Подхождайте с мисъл и винаги проучвайте добре офертите.