1 200 розови балона полетяха в небето над София

17
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

1200 розови балона бяха пуснати днес до фонтана на обновената пешеходна зона на бул. „Витоша“. Инициативата е част от кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата, организирана от Първа САГБАЛ „Св. София“ – гр. София, Военномедицинска академия и УМБАЛ „Св. Марина“ – гр. Варна.

 

 

На специалното събитие се събраха хора съпричастни към съдбата на жените заболели и починали от рак и такива, все още изпълнени с вяра, че ракът може да бъде предотвратен.

 

Встъпителните думи прозинесе д-р Иван Костов, който изказа искрената си благодарност към всички, които подкрепиха кампанията. Той съобщи, че в тази кампания в ПСАГБАЛ „Св. София” са прегледани над 300 жени, за период от 1 месец, а броя на прегледаните жени в цялата страна е над 1000 с помощта на другите болници, включени в кампанията – Военномедицинска академия и УМБАЛ „Св. Марина“ – гр. Варна: „Сега е моментът да благодаря на партньорите от страна на неправителствените организации, от страна на колегите от другите 2 болници и от страна на компаниите, които подкрепиха тази кампания, от страна на политиците не на последно място, направихме един силен форум посветен на проблемите на рака на гърдата в парламента, под егидата на Парламентарната Комисия по здравеопазване, подкрепена от Министерство на здравеопазването и столична община”.

 

 

 

Д-р Иван Костов призова всички жени в България да се замислят за сериозността на това заболяване – рак на млечната жлеза. Това е причината, поради която на този ден символично бяха пуснати 1200 розови балона – олицетворяващи едновременно тъгата за жертвите на коварната болест и надеждата за успешното справяне с този проблем. Числото 1200 не е случайно, това е статистическата цифра на жените, които годишно умират от тази болест в България.

 

 

На събитието присъстваха също така д-р Евгений Василев – Клиника по хирургия на млечната жлеза в Първа АГ Болница „Света София“, Нана – телевизионна водеща, Зоя Паунова – изпълнителен директор на Astra Zeneca и психоложката Ирина Димова, работеща в ПСАГБАЛ „Св. София”, в кабинета за психологична подкрепа на жените диагностицирани с рак на млечните жлези.

 

 

Д-р Евгений Василев изрази надежда, броя на заболелите жени да се намали драстично, след навременната намеса на лекарите и ранното диагностициране на болестта – рак на гърдата. „Силно се надявам, че след няколко години тези 1200 балона ще бъдат поне на половина. Възможностите в диагностичен план за борба с рака на гърдата са огромни, в терапевтичен план също. Навременното поставяне на диагнозата ни дава огромни шансове да излекуваме напълно пациента.”

 

 

Нана сподели част от личната си история: „Днес съм със синът си, защото в моята борба аз преминах през всичко заедно с него и със семейството си. Дори с него измислихме една песен, която пяхме за да отпразнуваме краят на моята химиотерапия. И когато днес той ме попита, защо ще пускаме 1200 балона на това прекрасно място – Витошка, аз му обещах, че ще пуснем нашият балон за лекаря , който помага на мама да се излекува”. Нана коментира също, че „Проблемите превръщат лекарите и пациентите във врагове. Нещо, което трябва да променим и аз ще работя в тази посока.”

 

 

Зоя Паунова съобщи насърчителни статистически факти относно рака на млечната жлеза „Данните от националният раков регистър потвърждават, че тези балони днес могат да са символи и на добрата промяна, която се извършва през последните години в България. Ако през 1996 година диагностицираните жени в първи стадий на заболяването са едва 12%, 15 години по-късно те са вече удвоени 26%. Т.е. днес всеки един от нас трябва да избере символа на балоните – спасените човешки животи, българските жени, които за съжаление умират от рак на гърда или надеждата ни в бъдещето все повече дечица да се радват на щастливи хубави мигове.”

 

 

На събитието присъства и психоложката Ирина Димова, която изцяло подкрепя кампанията и насърчава жените да потърсят психологическа подкрепа в този така труден момент от живота си. „Тази кампания показа, колко е важен психологичният фактор за пълното излекуване на рака, защото психиката и рака са много свързани и връзката между тях е двупосочна”.

 

 

 

 

Ракът може да бъде излекуван. Тези 1200 розови балона полетяха в набето не само, за да ни напомнят, за съдбите на починалите жени от това сериозно заболяване, но и да ни насърчат и да ни мотивират да се грижим повече за собственото си здраве. Ранно диагностициран – ракът на гърдата е лечим!

 

 

 

 

За Портал „Мама, татко и аз”: Таня Димитрова

Снимки: Мая Мишкова