Част от грифоните, откраднати от паметника на Левски, са открити

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Част от грифоните, които бяха откраднати от паметника на Васил Левски в София, са открити от полицията. Това съобщи заместник-кметът на София Тодор Чобанов в сутрешния блок на БНТ.

 

Столична община и СДВР оглеждат намерените елементи от паметника и установяват дали всички липсващи части са налице. Подробности за извършителите на вандалския акт ще бъдат оповестени по-късно днес. 

По случая се издирва рецидивист, обясниха от полицията. По оперативна информация той е искал да изтръгне десния канделабър, на които са останали само два фенера и нито един от скъпите грифони.

 

Канделабърът, както грифоните и фенерите, са изработени от висококачествен бронз и се считат за изключително произведение на изкуството.

 

Български бизнесмен направил обръщение до крадците на реликвите, че е готов да им плати 100 пъти повече, отколкото те щели да получат за претопяване. Молбата му е да му предадат историческите ценности, предаде „Фокус“.

 

Както съобщи вчера Факти.бг от общината обещаха, че ще възстановят изцяло паметника, дори ако е необходимо да изработят наново някои от липсващите елементи.

София /
България