iPhone фотография: Как да обработваме есенни пейзажи със Snapseed?

3
Добави коментар
wweb
wweb

Есента е най-подходящото време в годината за пейзажна фотография. Листата на дърветата сменят цветовата си палитра, от зелено към ярко жълто и червено. Пурпурното небе е по-красиво от всякога, покрай залязващото слънце. Наистина е много трудно човек да не посегне към джоба си и да не направи няколко снимки със смартфона.

Ала, когато разгледате направените снимки има голяма вероятност да останете разочаровани, защото iPhone не е възпроизвел есенните цветове така, както на вас ви се иска. Изображенията изглеждат скучни, на фона на действителната картина от природата. За щастие, снимките могат да бъдат обработени до съвършенство, така, че картината да оживее в смартфона ви.

 

В ръководство е използвано небезизвестното безплатно iPhone приложение Snapseed и следното изображение:

 

 

Стъпка 1. Изрязване

Трите най-важни обекта в снимката са реката, огромната оранжева скала и близката скала в лявата страна на изображението. Те са локализирани близко един до друг, в централната част на снимката. За да изпъкнат допълнително, можем да изрежем снимката в съотношение 3:2 (фабричните пропорции на снимките в iPhone са 4:3).

 

 

Отворете модула „Crop“ в Snapseed. Изберете панела със съотношение 3:2 и нагласете композицията до желаното ниво.

 

Научете повече за правилното позициониране и композиция на снимките в iPhone.

 

Стъпка 2. Добавете структура

Отворете модула „Details“ и увеличете структурата на изображението до +20. Това ще даде дълбочина на всеки детайл, който оформяте.

 

 

Стъпка 3. Обработка на тоновете

„Tune image“ е сред най-съществените модули в Snapseed, защото дава достъп до всички функции за регулация на цветовете. Той съдържа 5 различни функции, които могат да подобрят качеството на изображението, но трябва да настроим всяка една от тях.

 

 

С повишаване на сатурацията (насищане на цветовете), тоновете в изображението стават по-живи. А, именно това ни трябва за красив есеннен пейзаж. Нагласете насищането на около +20 и не забравяйте, че ви очакват още настройки..

 

 

Следва балансиране на светлата гама „White“. Тя променя тоновете на изображението на по-топли или по-студени (топлата картина е жълтеникава, докато студената е синкава). За нашата есенна снимка са ни нужни жълти (топли) тонове, за това увеличаваме баланса с +20.

 

Контрастът определя разликата между важните обекти в изображението и сенките. Качеството на всяка снимка може да бъде подобрено, с леко повишение на контраста. И тук можем да увеличим контраста с +20.

 

 

Следващата функция носи названието „Ambiance“ и служи за изсветляване на средните тонове в изображението – с други думи набляга на детайлите. Тя също прави цветовете по-живи. В случая може да повишите стойностите на Ambiance с +25.

 

 

За финал можете да намалите яркостта на изображението с около -5 пункта.  

 

 

Стъпка 4. Селективни настройки

Добре е да запазим обработеното изображение в Camera Roll. Дърветата вече са прелестно цветни. Детайлите са по-контрастни. А, самата снимка е добила почти завършен вид.

 

Има обаче още едно нещо, което може да постави в окончателен вид преди перфектния завършек на изображението..

 

Първото нещо, което ще забележи човек, когато се вгледа в снимката е червената скала от другата страна на реката. Можем да усъвършенстваме детайлите на скалата, като направим оранжевите ѝ тонове, още по-топли, без да повлияем на останалите обекти в картината.

 

Отворете „Selective adjust“ в Snapseed, тупнете върху иконата (+) на дъното на екрана и позиционирайте селективната икона в центъра на скалата. Когато започнете да движите иконата около изображението, ще се появи оптичен мерник с кръст в средата. Вашата задача е да нагласите мерника точно върху цветовия тон, които желаете да приложите.

 

 

След като сте избрали конкретния цветови сегмент, остава да разширите зоната на действие, като сложите палеца и показалеца си върху екрана и ги разделите до желаното ниво. Оцветената в червено част ще бъде готова за обработка, докато остатъка от изображението ще си остане същото.

 

 

В случая ще обработим само лявата част от скалата, за да изглежда картината по-реалистична. Ще подобрим яркостта, контраста и сатурацията единствено в тази част на изображението.

 

 

За да направим оранжевата скала, още по-оранжева, променяме сатурацията с +40. Процедираме по подобен начин и с останалите цветови настройки.  

 

Крайният резултат

Запазете обработената снимката в Camera Roll. Крайният резултат е един чудесен есенен пейзаж.