Днес+ :: Шефът на „Пирогов“: НЗОК е във фалит, лекарите – на протест

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Шефът на „Пирогов“: НЗОК е във фалит, лекарите – на протест

01.11.2013 09.13

„От вчера новината е, че НЗОК е във фалит. Тя не може да се разплаща с договорните си партньори и те го доказаха“. Това каза пред „Нова телевизия“ директорът на „Пирогов“ доц. Стоян Миланов.

От 12 ч. днес медиците ще излязат на предупредителен протест, каза Миланов.

„Ситуацията е критична. Да, получихме 50% от средствата и хората получиха заплатите си за септември. Но тази несигурност трябва да спре. Това е пълен абсурд, на който сме свидетели вече близо 10 години. За мен това е ненормално поведение на държавата“, заяви доц. Миланов и допълни: „Аз знам, че по подобен начин нашата болница не може да работи повече“.

Системата за финансиране на болниците е абсурдна от самото си създаване, заяви шефът на „Пирогов“.

„Аз ще защитя правото на хората на труд и интересите на принципала – Министерството на здравеопазването. НЗОК ни натискат на признаем дълг без разрешение на принципала“, каза доц. Миланов.

„За мен пропадането ще бъде жестоко. МЗ като принципал е изключително коректен към „Пирогов“. Ние получаваме субсидии за спешни пациенти авансово. Касата ни привежда два месеци по-късно парите. В момента ние работим на нула. Касата е в пълното си право да ни заплати нула лева“, каза шефът на спешната болница.

„Финансовото затъване е заложено при сегашните законови положения. До 60 дни ние трябва да се разплатим с всички контрагенти на болницата. Всяко забавяне след тези 60 дни ни вкарва в огромни задължения“, заяви доц. Стоян Миланов. /24chasa.bg

Днес+