Барети “помириха” цигански кланове

1
Добави коментар
mignews
mignews

Близо три години в ромската махала в Долна баня се води война между две от циганските фамилии. Полицията нееднократно е задържала членове и на единия, и на другия род. След 24 часа в ареста те обещавали, че ще се помирят и това наистина се случвало. За месец-два. След което следвало поредното меле, в което имало ранени.

На 30 октомври в конфликта се намесели дори баретите от МВР, които щурмували махалата, за да озаптят ромите след поредния скандал. В ареста са двама мъже и три жени, а при обиските в домовете им е открит боен арсенал като за война – „Калашников“ със сгъваем приклад и три пълнителя със заредени в тях 77 патрона, гладкоцевна пушка – тип помпа, пистолет „Валтер“ и ловна пушка, както и 18 ловни, 51 бойни и 10 флоберкови патрона. Част от оръжията са крадени.

Всичко започнало през 2010 година, когато братя, известни в града като Самоковците погребвали баща си. 52-годишният им съсед Сашо Графа не уважил скръбта на семейството и започнал демонстративно да стреля във въздуха, прекъсвайки траурната процесия. Дни след погребението Самоковците отвърнали на удара, пребивайки член от фамилията на Сашо Града, разказаха за „Всеки ден“ разследващите.

В следващите три години скандалите между фамилиите продължили. През няколко месеца имало пребит или унижен сред членовете на непримиримите врагове. Агресорите били арестувани многократно, част от тях са и с криминални регистрации. Водени били беседи с тях да заровят томахавката, но МВР все удряло на камък.

Последният инцидент станал в края на октомври. Три жени от семейството на Сашо Графа пребили на улица бременната от рода на Самоковците. Напрежението ескалирало и заради информацията за оръжие от МВР се обърнали за помощ към Специализирания отряд за борба с тероризма. Арестувани са жените, пребили бременната, както и двама мъже, а Сашо Графа се издирва.