Китай се отправя на мисия до Луната през декември

16
Добави коментар
Fenris
Fenris

Китай постига все по-големи успехи в програмата си за изпращане на апарат за сондиране на Луната.

На Сичанския космодрум край Пекин на апарата „Чане 3” се провеждат последните тестове преди изстрелването му към Луната в началото на декември 2013 г. На 1 ноември на космодрума пристигна ракетата носител Long March 3B/Чанчжен-3В, която е модернизирана – с нови технологии и повишена надеждност. Спътникът „Чане 3” трябва да извърши първото в историята на китайската космонавтика меко кацане на Луната. Цел на сондата е Sinus Iridum, известен като залива Дъга, който е запълнен с базалтова лава, съобщават китайски медии.

Името на лунохода ще бъде избрано през следващия месец сред 190 хил. предложения, събрани от два китайски сайта. Според Beijing Times  лидери в списъка са „Yutu“ (в превод нефритен заек), а на второ и трето място са „Tansuo“ (проучвател) и „Lanyue“ (хвани Луната).

Китайският космически изследовател Боб Кристи съобщава, че стартът на сондата се очертава да е на 1 декември. „ Може да е и ден по-късно или малко повече, но едва ли ще стане по-рано”, каза той. Оптималното време за изстрелването е 1 декември. Това ще позволи на „Чане 3” да се приближи до Луната от север, за да имаме по-точна представа за преминаването на апарата в орбита, отколкото би било при подход от юг”, обяснява специалистът.

По неофициални данни от доклада на Дейвид Кринг, сътрудник в Хюстънския университет, който събира данни от различни китайски източници, луноходът „Чане 3” е оборудван със слънчеви батерии и може да носи около 20 кг. полезен товар. Освен това той може да измине десет километра след отделянето си от спътника.

(Visited 6 times, 1 visits today)