Даваха ми 150 000 евро да свидетелствам срещу „Октопода“

18
Добави коментар
mignews
mignews

Цветан Цветанов не знам как е нарочил мен, не смея да гадая какво има в неговата глава, пък и не искам да съм именно там, за да знам какво се случва в мислите му и как точно е избрал мен. Това заяви Валентин Янев – Вальо Бореца, сочен като наемен убиец номер едно в България, обвиняем по делото „Наглите“ и „Новите Килъри“, пред Нова телевизия. Той се оплака и, че Цветанов и бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров имали последователи, който го набеждавали.

Бореца посочи, че славата му на подземен бос тръгнала заради Катрин Маркова, майка на 15-годишния Джорджо, който беше отвлечен от „Наглите“. Тя споменала Бореца като евентуален извършител, заедно с Йошко и Прокопи Културиста от групата за отвличане „Наглите“, защото го била виждала с тях.

„Йошко познавам от детството си“, каза Янев и добави, че с Културиста са лежали заедно в затвора. „По някакъв начин е навързала моето има с това на Йошко и Прокопи“, каза той за Катрин.

„След време тя ми се извини, но това не може да поправи щетите, които ми нанесе“, оплака се той.

Вторият случай, допринесъл за печалната му слава, е отвличането на Киро Цигането, който не е открит и доседа. Задържаният като извършител Пламен Куцаров почина от задушаване в полицейски микробус, „при неизяснени обстоятелства“, според някои информации.

„Няма нищо неизяснено. Тогава излязоха официални лица и оповестиха причината“, заяви Бореца. Куцара починал от задушаване, вследствие на тежък побой, нанесен му от служители на ГДБОП. Тогава, обаче, Бореца беше арестуван като заподозрян за смъртта на Куцара. „Опитаха се да си умият ръцете“, каза той по адрес на ГДБОП и посочи, че най-вероятно познанството на Бореца с Куцара е изиграло на последния лоша шега.

Казаха ми, че ще ме убият. Даваха 150 000 евро да свидетелствам срещу „Октопода“, разкри каза Вальо Бореца.

„Опознах отблизо действията на Станимир Флоров, след като ме сполетя всичко. Виждал съм Цветан Цветанов в тъмни компании. Мой съсед с тъмно минало пък контактуваше с Бойко Борисов“.

„Любо Гребеца ме посочи като убиец, но се опитаха да манипулират показанията му, накараха го да лъжесвидетелства. Опитваха и мен да ме накарат да лъжесвидетелствам. Това почна от края на май през 2012 година. Изредиха се редица служители на ГДБОП, като искаха да ми внушат, че името ми се свързва с Алексей Петров и съм знакова фигура. Стигнаха до там да ми предложат 150 000 евро, за да им намеря свидетели срещу Алексей Петров. Това е документирано. Веднъж дойде един, който ме заплаши с убийство. Основният подсъдим по „Октопод“ знаел, че ще свидетелствам срещу него, ми каза този човек. Познавам Алексей Петров само от затвора, никога не съм имал контакти с него. Говорих за първи път тук в затвора с него“, откровен е Бореца.

„Ставам жертва на борба между Алексей Петров и Бойко Борисов“, каза той.

„Кокинов е посещавал 2 пъти Мартин Първанов-Лудия в затвора. Няколко дни след това той ме посочва за извършител на стрелбата срещу него“, каза Янев. Цветанов после кръщава името на операцията по задържането на Бореца „РАЛИЦА“, на съдийката, която пуска Валентин Янев. „Знаех преди операцията, че така ще я кръстят, бяха ми го казали“, твърди затворникът.

„Не искам децата ми да растат без мен, налага ми се да ги лъжа, а аз не лъжа“, завърши Валентин Янев.