Храни, които ни пазят от болести

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

За да се предпазите от болести, просто трябва да сте внимателни по отношение на храната си – има продукти, които предпазват от заболявания.

Рискът от хронични болести може да бъде сериозно намален с редовната консумация на определени хранителни продукти и напитки.

Зеленият чай, който съдържа мощни антиоксиданти, намалява риска от различни хронични болести и от ранна смъртност.

Плодовете и зеленчуците също много помагат в това отношение – благодарение на силните антиоксиданти и допълнителните активни вещества, известни като полифеноли, те помагат на организма да остане по-дълго време млад и да е устойчив към болести.

При изследване, в което участвали над 800 италиански граждани над 65 годишна възраст, става ясно, че хората, които консумират храни с полифеноли и антиоксиданти, боледуват по-рядко и умират по-късно.

При изследването се оказало, че тези от участниците, които са поемали всеки ден над 650 грама полифеноли чрез хранителни продукти, били с повече от 30 процента по-устойчиви към хронични заболявания и процентът на смъртност сред тях бил по-малък от тези, които консумирали малко полифеноли.

Полифенолите, които имат и антиоксидантно действие, могат да бъдат открити в зеления чай, в кафе, в ядки, в плодове, в зърнените култури и в зеленчуци.

Ядките съдържат голямо количество полифеноли и се препоръчва на ден да консумирате една шепа ядки с профилактична цел.

Ядките предпазват от различни сърдечно-съдови заболявания, както и от техните усложнения. В орехите и бадемите се съдържат много Омега 3-мастни киселини, те са и лидери по отношение на количеството полифеноли сред ядките.

Малините, ягодите и боровинките също спомагат на организма да остане по-дълго време млад и да е устойчив към хроничните болести.

Бобовите култури също спомагат за предпазване от различни заболявания. Спанакът също е сред храните, които предпазват от ранна смърт и от хронични заболявания.

Използвайте редовно соеви продукти, защото те предпазват от редица заболявания. Соевото мляко и соевият сос, както и соевото сирене – тофу – се препоръчват за предпазване от болести.