Лоницера, орлови нокти

26
Добави коментар
maritime
maritime

Lonicera

Народно название: лоницера, орлови нокти.

Описание. Лоницерата е листопаден или вечнозелен увивен храст с височина до 5 м, със срещуположно наредени целокрайни, елиптични листа. Листата са тъмнозелени отгоре и белезникави отдолу. Цветовете са едри, тръбести и ароматни. Плодът е сочна червена ягода с няколко семена, при някои видове е годна за храна. Зимоустойчиво растение. Цъфти от юни до септември в бяло, жълто, червено и лилаво. В природата има около 200 вида орлови нокти.

Черната лоницера (L. nigra) е родом от планините на Европа. Растението не е високо, до 1,8 м, цъфти обилно с тъмнорозови цветове.

 

Кавказка лоницера (L. caucasica) има розово-виолетови цветове, не много големи, но оригинални за сметка на ветрилообразната горна част на венчето.

Обикновената лоницера (L. xylosteum) – среща се в смесените и иглолистните гори. Цъфти в края на май с жълтеникави цветове 2-3 седмици и е известна и като „вълча ягода“, през юли-август е посипана с отровни червени плодове.

Условия на отглеждане: понася сянка и течение. Вирее на слънце или полусянка.

Почва: изисква богата почва.

Грижи: в ранна пролет се тори. В края на цъфтежа е добре да се окастри за по-добра форма. Винаги е необходимо да се осигурява опора, около която да се увива и формира.

Размножаване: чрез отводи или зелени резници в сандъче през лятото.

Използване: за единично засаждане, живи огради, перголи. Това, че е вечнозелена, ароматна и красиво цъфтяща, както и бързият растеж я прави любимо растение в градините.