Протест срещу настаняването на бежанци в Телиш блокира международен път

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Снимка: БТВ

Жители на плевенското село Телиш блокираха международния път София-Плевен-Русе. По този начин те изразиха недоволството си срещу евентуалното настаняване на бежанци в бившето ракетно поделение в селото.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 1,00 до 4 лева   

Местните се събраха в центъра на селото в 7:00 часа тази сутрин.

Блокадата започна малко пред 8:00 часа. Образуваха се километрични опашки от ТИР-ове, които минават по пътя към Дунав мост и Букурещ, информира Би Ти Ви.

Обходният маршрут от Плевен за София е през селата Горни Дъбник – Садовец – Ракита – Радомирци – път I-3 и обратно, допълвят от Агенция „Пътна инфраструктура“.

За кратко възникна напрежение между протестиращите и шофьори, които опитаха да минат по алтернативен маршрут през селото, но не бяха пуснати.

Хората се заканват да останат на международния път, докато при тях не дойдат областният управител и кметът на Плевен. Според тях именно те са отговорни за липсата на информация за настаняването на бежанци в селото.

Жителите на Телиш започнаха подписка срещу евентуалния лагер, а от днес предприемат и протести и блокада на пътя към поделението.

В подписка против настаняването на бежанци само за един час в събота се подписаха над 350 души.

По информация на Би Ти Ви настаняването на имигранти ще започне до седмица. Центърът, който ще бъде разположен в бившето ракетно поделение, ще бъде от затворен тип и с капацитет за около 2000 души.

В района на бившето поделение работят екипи на гражданска защита и ВиК, обяви кметът на Телиш Нели Дакова. По думите ѝ базата вече се подготвя за настаняването на емигрантите, монтирани са походни легла, поставени са химически тоалетни.

В момента се очаква областният управител на Плевен на мястото на протеста, където е блокиран пътят Плевен – София, за да разясни какво се случва.

„Нашето население е категорично против настаняването на бежанци“, каза Нели Дакова.

По данни на кмета постоянно живеещите в Телиш са около 950 души.

Местните са възмутени особено, защото нямат информация за решението на централните власти. „До този момент официална информация няма. Хората виждат, че нещо се случва – специализирана техника на Гражданска защита влиза в поделението, направени са тоалетни. В населеното място, където са родени и живеят, се случва нещо, без никой да ги е попитал или поне информирал“, коментира в ефира на bTV кметът Дакова. Фактът, че центърът ще бъде от затворен тип, не успокоява хората, по думите й.

„Не знаем какви са – терористи, затворници. Базата не разполага с условия – могат да плъзнат епидемии“, коментира жител на Телиш. По думите на негов съселянин Телиш се намира между два големи язовира, на 4 км от газово находище, близо до жп линията София – Варна и близо до АЕЦ „Козлодуй“.

„Не искаме бежанци, не искаме цигани в нашето село. Откъде-накъде ще се завират тука някои от управляващите да ни населват с бежанци. Опасяваме се, че ще има кражби и насилие над хората“, заяви друг мъж.

„В селото са предимно самотни мъже и жени. Как ще заспя нощес, като в София разказват за такива нападения“, попита жена.

„Сега да ни докарат такива, в които има убийци, наркомани. Цяла България не може да се справи, точно ние ли тук“, попита друга възрастна жена.

Според информация на телевизията село Телиш е избрано в рамките на намерението на държавата да настанява бежанци далеч от големи градове. Другият вариант е бил парк „Кайлъка“ в Плевен.

В селото вече има представители на партия „Атака“.

От националистическата партия вчера организираха шествие с настояване за експулсиране на всички пришълци в България заради криминалния случай от нощта срещу събота, когато на ул. „Пиротска“ 20-годишно момиче беше намушкано от мъж от алжирски произход, който няма статут на бежанец според информацията на МВР.

 

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти