Рядък тип слънчево затъмнение премина над Америка, Европа и Африка

29
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Рядък тип слънчево затъмнение премина над Америка, Европа и Африка 04.11.2013Публикувано в: Астрономия

Вчера част от жителите на Земята станаха свидетели на рядко астрономическо явление – хибридно слънчево затъмнение. Такова не е виждано през последните 160 години, а следващото се очаква да настъпи приблизително след още толкова – през далечната 2172 г. Ето как изглеждаше затъмнението в Ню Йорк (видео по-долу).

Хибридното затъмнение над Ню Йорк. Снимка: Chris Cook/APOD/NASA

Специалното при това затъмнение е, че започва като пръстеновидно и се превръща в пълно с движението си по повърхността на Земята. Причината за различните видове затъмнения е, че Луната не обикаля по кръгла, а по елипсовидна орбита около нашата планета. Това означава, че когато е по-близо до нея е достатъчно голяма, за да скрие Слънцето и тогава се получава пълно затъмнение. Когато обаче е по-далеч по своята орбита тя се „смалява“ спрямо наблюдателите от Земята и не успява да скрие целия диск на нашето светило. Тогава наблюдаваме пръстеновидно затъмнение.

Хибридното затъмнение над Форт Пиърс, Флорида, САЩ. Снимка: John O’Connor

При хибридния тип е възможно да се наблюдават и двете явления едновременно, защото Луната е в „междинна“ позиция – нито е много близо, нито много далеч. Когато разликата е толкова малка значение придобива и земния релеф и от това се определя дали в дадена зона ще се наблюдава пълно или пръстеновидно затъмнение. Ето клипчета на красивото явление.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!