Венцислав Каймаканов: Явно съм шамар за интересите на ГЕРБ

18
Добави коментар
tedy79
tedy79

Кметът на Пловдив Иван Тотев и областният управител Венцислав Каймаканов си обявиха открита война. Ябълката на раздора между двамата стана скандален запис, който лъсна наскоро. „Г-н Тотев не отрече записа. От него става ясно как г-н Тотев казва: „Ето, виждате ли как добре подготвихме протестите срещу Каймаканов, за да го дискредитираме“. Аз война не водя. Тук става въпрос за законосъобразни решения. Не може през август, когато цялата държава беше нащрек, актуализираха се бюджети, имаше протести, г-н Тотев да се опита да прекара решение в общинския съвет, според което кметът сам да си актуализира бюджета. Не да го предложи на съвета, а сам да го актуализира. Това беше върнато от моя страна и беше прегласувано, защото е незаконосъобразно“, обясни Каймаканов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Според Каймаканов той е пречка за осъществяването на определени интереси на кмета Иван Тотев и това личало от изтеклите записи. „Явно г-н Тотев се безпокои за следващите избори, как ще изглежда. Явно аз съм шамар за определени интереси, най-вероятно на ГЕРБ, тъй като г-н Тотев е от ГЕРБ“, категоричен бе областният управител.

По думите му всички решения, които са върнати от него, са незаконосъобразни. „Те са 7-8 и са свързани с неспазването на въпросите за публичното обсъждане и как се харчат парите на данъкоплатците. В съда съм вкарал две решения на общинския съвет, които са свързани с дългосрочно кредитиране на община Пловдив. Едното е за ремонт на Цар Симеоновата градина и изграждане на подземен паркинг за 170 места. За целта трябва да се изтегли кредит за 3 млн.лв. за дофинансиране. Върнах решението, защото публичната дискусия беше направена за 8 млн. лв., а решението на общинските съветници идва при нас за 11 млн. лв. Втората тема, която е наболяла е свързана с 30 млн. лв. заем, който трябва да бъде изтеглен от Европейската банка за развитие. В публичното обсъждане става ясно, че не са направили очуждителните процедури. Оказва се, че аз не получавам документация в 7-дневен срок, както е по закон. И сега сме в съда, за да накара г-н Тотев да ми даде проекта. Явно има проблем, за да не ми го представя или просто липсва такъв проект“, коментира още губернаторът на Пловдив.

Каймаканов подчерта, че предложението за неговото назначаване в Областната управа е на премиера Пламен Орешарски. „Познаваме се от много време, аз съм негово предложение. Имам приятели във всички групи – ДПС, ГЕРБ. Да, дал съм заем на Джевдет Чакъров, защото ми е приятел от години“, обясни Каймаканов. /БЛИЦ