Здравословните свойства на Годжи Бери

13
Добави коментар
kkeliov
kkeliov

Плодът Годжи Бери или още наричан Лиций е относително нов в областта на здравословното хранене. Популярността му расте непрекъснато именно поради неговите лечебни свойства. Познат е с това, че лекува множество различни болести и предотвратява други. Редовната му употреба допринася не само за по-добро здравословно състояние, но предпазва и от настъпването на заболявания.

Съществуват много билки и растения, които се смятат за лековити и за предпазващи здравословното състояние на човек. Решенията на билкова основа се използват от много, много отдавна, а изследователите, занимаващи се с целебните им свойства, откриват все повече и по-нови растения, които са идентифицирани като такива, които правят чудеса.

Като относително нов в тази област се явява магичния плод, наречен Годжи Бери (Godji Berry). Той расте в тибетските Хималаи, но може да бъде открит и в северен Китай. Доказано е, че това растение възстановява, лекува и предпазва от редица клинични състояния и болести, поради което намира все по-големи привърженици и защитници.

Годжи Беритата са известни и под други названия, като „търсач на удоволствия”, „плодовата виагра” и „скулптор на целулита”. Според проведени изследвания той може да подобри либидото, поради което е препоръчително мъжете с проблеми с ерекцията да си похапват често от него. Шансовете за успех са сигурни.

Има и безброй други медицински и здравословни ефекти от този плод. Годжи Бери е известен с това, че предпазва от болести на сърцето, полезен е при борбата с рака и предпазва кожата от слънчево изгаряне. Богат е на витамин В и на антиоксиданти, които са изключително полезни за укрепване на здравето.

Поради лековитата си сила, плодовете от лиций през последните години натрупаха доста популярност. Първоначално е бил популярен в Европа, но в момента известността му се разпространява както в Щатите, така и в останалите региони по света. Тъй като може да бъде намерен само в Тибет и в района на Хималаите, той се нарича и тибетско или хималайско годжи бери, според географския район, в който се произвежда.

Препоръчително е плодът от лиций да се консумира пресен, но поради голямото му търсене и имайки предвид факта, че има много нежна външна обвивка, което го прави доста нетраен, това е почти невъзможно.

Вече е изградена индустрия за милиарди, която се занимава с отглеждане, съхраняване, обработка, пакетиране и дистрибуция на годжи бери. Днес те могат да бъдат намерени пакетирани като сок, екстракт, сушени, на снакс и под какви ли не други и най-различни форми.