СтатияБебешки дрехи втора ръка

14
Добави коментар
irgnet
irgnet

В последните десетилетия у нас се разви търговията с употребявани бебешки дрехи. Би било странно и жалко, ако не беше така, тъй като спецификата при носенето на бебешки дрехи е такава, че те трудно могат да овехтеят – децата растат, както се казва, с дни, облеклата им отесняват и окъсяват преди да се протрият или скъсат. При това положение да се хвърлят запазени и годни да бъдат носени бебешки дрехи би било много жалко и недалновидно.

Разбира се, много родители имат предразсъдъци по отношение на купуването на бебешки дрехи втора ръка, тъй като им се струва, че така омаловажават своето безценно съкровище, което заслужава да носи от златни одежди нагоре. Но ако погледнем непредубедено на проблема, ще видим, че е практично и изгодно за всички, носените бебешки дрехи да не се хвърлят, а да се употребяват, докато за годни за това.

Ето защо добрата организация за предаване на употребявани бебешки дрехи и за тяхното предлагане на следващите родители е от голямо значение за по-икономичното отглеждане на подрастващите, нещо, което е от голямо значение дори в развитите и богати западни страни, какво остава за България, която на всичкото отгоре страда от ниска раждаемост и от демографска криза.

И без тази система, от десетилетия в страната съществува традиция при по-образованите родители да се предлагат бебешки дрехи на току-що родили приятели. В повечето случаи това са връхни дрехи – якета, жилетчици и пр., но не липсват и всекидневно употребяваните бодита, камизолки, ританки. (Естествено, наред с нужните бебешки дрехи, от ръка на ръка се предаваха и всякакви играчки и артикули – коритца за къпане, биберони, бебефони, дрънчащи и развеселяващи играчки, плюшени любимци.)

Тази система се употребява и до днес, но все пак нейното действие е ограничено до приятелска и роднинска среда, която невинаги предлага както подходящи донори, така и подходящи получатели. Затова развитието на обществена система за покупко-продажба на бебешки дрехи втора ръка е добра стъпка в правилната посока. Това с още по-голяма сила важи за по-едрите и скъпи предмети, необходими за отглеждане на малките – детски колички, кошарки, специални столчета за хранене, легла, дюшеци, завивки.

Съвременните почистващи и дезинфектиращи препарати правят напълно безпочвени опасенията на мнозина от повторната употреба на бебешки дрехи като евентуален източник на болести и зарази. Колкото до естетическите възприятия, неслучайно от години шества модата на изтърканите дънки – по техния пример за мнозина е красиво дрехите им да притежават известна “патина” – белег за аристократизъм и вкус. Защо това да не се отнася до любимите бебешки дрехи?