Десетки милиарди потенциално обитаеми планети само в Млечния път

29
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Десетки милиарди потенциално обитаеми планети само в Млечния път 05.11.2013Публикувано в: Астрономия

Само в нашата галактика има десетки милиарди потенциално обитаеми светове, сочи изследването. Илюстрация: Lynette Cook/NASA

Учени работещи с информацията от телескопа Кеплер заключиха, че само в нашата галактика има няколко десетки милиарда потенциално обитаеми планети.

Астрономите сега имат приблизителен отговор на въпроса колко от 200-те милиарда звезди в Млечния път имат собствени светове, на които би могло да има живот. Калкулациите показват, че около една на всеки пет звезди като Слънцето има планети с големината на Земята и с повърхностна температура в необходимите граници.

„Когато погледнете към хилядите звезди в нощното небе, най-близката подобна на Слънцето звезда с планета със земния размер в обитаемата зона е само на 12 светлинни години и може да бъде видяна без инструменти. Това е невероятно“, казва Ерик Петигура от Университета на Калифорния в Бъркли, участвал в изследването.

„Минаха почти 20 години от откритието на първата извънслънчева планета около обикновена звезда“, казва Андрю Хауард от Университета на Хаваи, който също е част от екипа. „От тогава открихме, че около повечето звезди имат планети от какъвто и да е размер, а такива с големината на Земята се срещат често на близка орбита, където е прекалено горещо за живот. С настоящия резултат се върнахме у дома, така да се каже, като показахме, че планети като Земята са сравнително често явление в галактиката Млечен път“, обяснява Хауард.

Според учените откритието ще е от особено значение за НАСА, защото мощността на бъдещите телескопи за заснемане на планети от земен тип, ще зависи от това на каква дистанция очакваме да са те. (Източник: University of California – Berkeley)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!