Идеи със стари пластмасови бутилки

13
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Ако сте еко настроени и искате да спестите на природата някой друг отпадък, с който да се разправя, рециклирайте старите пластмасови бутилки и ги превърнете в полезно и ефектно средство у дома. Ето няколко идеи.

Старите пластмасови бутилки са особено полезни в градината. Може да ги използвате за напояване като надупчите дъното им и ги заровите в пръстта, откъде растенията ще си взимат дневната доза вода. Другият вариант е да пробиете няколко дупки по дължината на бутилката, да я заровите леко в пръстта, за да бъде по-стабилна (дупките трябва да останат на открито), да пъхнете в нея маркуч и да пуснете вода. Вече си имате готова пръскачка за градината.

Ако разрежете пластмасовата бутилка наполовина, може да използвате долната част за отглеждане на разсад и по-дребни растения. Горната пък може да слагате върху растения, за да създадете парников ефект и те да цъфнат по-рано.

Стара пластмасова бутилка може да използвате и за направата на хранилка за птици. За целта изрежете кръгче в средата на бутилката, така че врабчетата да имат къде да кацат. Напълнете бутилката (до изрязаната част) с храна за птици. Накрая я закачете с канап или тел за някой клон.

У дома също може да използвате стари пластмасови бутилки за съхранение и организация на вещите. Най-удобни са бутилките, чието дъно наподобява 4 пластмасови крачета.

Изрежете дъното на няколко такива бутилки, залепете ги едно към друго и ги използвайте като органайзер за бижута – гривни, пръстени, обеци. Ако пък оцветите изрязаното дъно в бяло и синьо, може си измайсторите чудесни играчки за елха, наподобяващи снежинка.

Другият вариант е да разрежете две бутилки по средата. Вземете двете им долни част, цип и лепило. Залепете ципа, така че да свържете двете части на бутилката. Вече си имате готова кутия за по-дребни предмети.

Пластмасовата бутилка може да служи и за съхранение на моливи, флумастри, пастели и други подобни принадлежности в детската стая. За да не се притеснявате, че има опасност детето да се нарани на ръба на бутилката, може да я сложите за няколко секунди с изрязаната част към нагрята ютия или котлон. По този начин пластмасата ще омекне.

От празна пластмасова туба може да си направите плетен кош, в който да държите преждата. Изрязвате гърлото на бутилката и правите няколко напречни разреза, след което започвате да прекарвате през тях конец от цветна прежда. Идеята е да скриете пластмасовата туба под конците. Другият вариант е просто да „облечете“ тубата със стара калъфка за възглавница.

За да прикриете обикновения вид на празната пластмасова бутилка, използвайте конци от прежда, канап или ушийте калъф от стара риза.

06.11.2013/ Христина Спасова