Две жени делят наследството на Мутафчийски

10
Добави коментар
mignews
mignews

Грандизона война за над 500 милиона лева се заформя само ден след мистериозната смърт на олигарха Младен Мутафчийски. В борба за огромното наследство са съпругата му Ели Гюлева и жената, с която бизнесменът живееше от няколко години. Става дума за млада дама от арт средите, чийто баща е бил на водеща позиция в Софийска община.Проблемът е, че дамата е омъжена и най-вероятно няма да иска да излезе в публичното пространство с името си.

Коя от двете ще победи в битката за имането зависи от написаното в завещанието на бизнесмена. В случай че такова няма, негов единствен наследник е съпругата му Ели. Макар да не живеят от години заедно, те формално нямат развод и при липса на деца тя се води най-близкият му роднина и прибира всичко.

Според запознати обаче подобен сценарий е почти изключен, пише „България днес“. Още миналата година Мутафчийски е започнал да урежда въпроса с наследството си. Така в началото на декември 2012 г. бизнесменът прехвърля луксозната си резиденция в София на регистрираната в Лихтенщайн фондация „Ороит Щифтунг“. Огромният имот се намира в столичния квартал Симеоново. Там се помещава и почетното консулство на Сан Марино, чиито шеф бе Мутафчийски. Освен имота по сметките на фондацията са прехвърлени и спестяванията на олигарха в размер на няколкостотин милиона. Заради специфичното законодателство в Лихтенщайн остава неясно кой след смъртта му ще контролира фондацията.

Според документите тя се занимава с нефинансови предприятия под чуждестранен контрол. Преди няколко години името й изплува в разследване за източени милиони от столичната топлофикация. След натиск отгоре аферата бе потулена. Някъде по това време бизнесменът включва в управлението на фондацията и любовницата си, твърдят запознати. Така след смъртта му тя остава единствен шеф и съответно наследява стотиците милиони по сметките и лъскавата резиденция.

Единственият шанс за съпругата да вземе огромното богатство е да заведе дело, с което да поиска от съда да й признае правото да влезе в управлението на фондацията. Подобен процес може да се проточи с години, а изходът му е несигурен, обясняват юристи.

В зависимост от посоченото в завещанието ще се води дело и за бизнеса на Мутафчийски в България. Очаква се в документа да е посочил като свой наследник жената, с която е живял до преди смъртта си. Това може лесно да бъде оспорено от съпругата Ели с аргумента, че при липса на деца тя е най-близкият му роднина. Проверка на „България Днес“ показа, че бизнесът на Мутафчийски възлиза на около 255 милиона. Сред тях са луксозните хотели на боса в Слънчев бряг – „Хелена Ризорт“.

Чрез друга своя фирма „Гусберг България“ Мутафчийски е собственик на множество вили, апартаменти, магазини и парцели в Слънчев бряг. Любопитното е, че те са приватизирани на скандално ниски цени от държавната фирма „Слънчев брягУ АД, докато Мутафчийски е председател на борда на директорите. Дружеството притежава и четири магазина и апартамент в София на бул. ДБългарияУ, къща в кв. ДЛозенецУ. Чрез „Гусберг България“ бизнесменът притежаваше и множество акции в няколко алкохолни дружества.

Чрез дъщерната си „Рейнхам – България“ олигархът успя по скандален начин да приватизира и базар „Палма“ в Слънчев бряг. Скандалът с неизгодните сделки гръмна преди три години, след като бизнесменът бе освободен от поста си като шеф на държавното дружество продавач „Слънчев брягУ АД. С аферата се зае и прокуратурата, защото се оказа, че сделките са извършени без разрешението на министерството на икономиката, но до момента резултат няма. Апетитните имоти все още са собственост на фирмите и ще бъдат наследени от любовницата или съпругата на Мутафчийски. Която от двете се пребори за богатството, получава и още няколко фирми.
Една от тях е „Яхтпойнт“, която се занимава с внос и търговия на плавателни съдове. Друго дружество върти няколко ресторанта в София. Сред тях е и скандалният „Кипарис“, пред който бе пребит журналистът Огнян Стефанов.

Освен фирмите залог в борбата между любовницата и съпругата са и множество недвижими имоти, собственост на олигарха. Сред тях са огромна къща в близост до резиденция „Бояна“, няколко други сгради, апартаменти и магазини в столицата и различни курорти.

И за двете жени в живота на Младен Мутафчийски не се знае почти нищо.  Единственото известно за съпругата Ели е, че двамата са разделени от 2007 г. Според запознати дамата от години живее в къщата на бизмесмена. Малко преди да почине, Мутафчийски се е срещанла с нея и тя му е обещала да се изнесе от имота до края на годината. След формалната им раздяла Ели заминава в чужбина. Неофициално се твърди, че е в Южна Африка при бизнес дамата Лора Виденлиева, с която са дългогодишни приятелки. Имената на двете се появяват в началото на 90-те покрай различни финансови афери, свързани с държавни дружества. В своите интервюта Мутафчийски винаги е бил уклончив по темата за семейството си. Споделял е, че Ели също като него е строителен инженер.

„Работеше дълги години в „Металпроект“ и в други фирми. Сега вече е почти на пенсионна възраст като мен и работи в частни консултантски фирми“, сподели приживе олигархът. Мутафчийски не обичаше да говори и за настоящата си приятелка, като никога не спомена дори името й. На въпрос дали не е някоя млада манекенка с апетитни форми той коментира: „Не. Тя не е жена от тези модерни връзки между бизнесмени и момичета. Познаваме се от много години. Ако чакате да ви кажа, че е известна – не е. Не обичам да говоря много за личния си живот, но ще ви кажа, че не посещавам чалга заведения, клубове или дискотеки.“