Топ 18 вредни и забранени храни за кучето (2 част)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

05.11.2013

Онези големи кафеви очи могат да разтопят почти всеки собственик – колкото и да сме строги, понякога кучето ни успява да си изпроси от масата дори това, което се намира в собствената ни чиния. Може би сте чували, че това не е съвсем полезно за кучето. Но тук не става въпрос само за правилното обучение или пък за нездравословното наддаване на тегло. Въпросът е доста по-сериозен – някои храни са не просто вредни, но и забранени за нашите четириноги любимци, защото могат да имат неприятен ефект върху организма им или са наистина отровни за кучета.

 

(1 част – прочети тук)

 

4.      Кафе, енергийни напитки, какао, чай и шоколад – подобно на алкохола, освежаващите напитки, съдържащи кофеин, са опасни за кучето. Дори в съвсем малки дози те действат силно възбуждащо на нервната система на животното, предизвиквайки учестено сърцебиене и дишане, треперене и в крайна сметка смърт. За съжаление антидот на кофеина за кучета не е известен, затова и бъдете внимателни, ако оставяте кофеинови напитки на достъпни за любимеца си места.

 

5.      Грозде и стафиди – независимо, че вкусът на гроздето допада на кучето, то е забраненият плод. Неясно защо, но факт е, че гроздето и стафидите, дори в съвсем малки количества, могат да предизвикат бъбречна недостатъчност у четириногите. Първият симптом на отравянето е честото повръщане. Вижте повече в статията Първа помощ за кучетата (Отравяния)

 

6.      Мляко и млечни продукти – непоносимостта на някои кучета към лактозата може да доведе до неприятни последствия след консумация на мляко и млечни продукти. И не става въпрос само за прясното мляко – дори сладоледът например може да доведе до хранителна алергия, изявяваща се с кожен сърбеж или да причини повръщане.

 

7.      Ядки от макадамия – изключително опасните и токсични за кучето ядки на т. нар. австралийски орех могат да доведат до мускулен тремор, повръщане, ускорено сърцебиене, парализа на задницата и дори смърт. За да се проявят симптомите на отравянето са нужни едва 6 ядки. В комбинация с шоколад, токсичността им нараства неимоверно.

 

8.      Сладки и дъвки – сладките неща, включително тестените сладкиши, диетичните храни и хуманната паста за зъби често са подсладени с ксилитол. Ксилитолът не е токсичен сам по себе си, но в организма на кучето може да повиши драстично количеството на хормона инсулин, чиято роля е понижаване на циркулиращата кръвна захар. Опасно ниските нива на глюкозата в рамките на няколко дни стават причина за чернодробна недостатъчност, а оттук – смърт.

 

9.      Шоколад – токсичността на теобромина в шоколада предполага да отделим специално внимание на това колко той е вреден за кучето. Не подценявайте вредата на шоколада – той може да направи много повече от това да развали зъбите на кучето. Дори давайки на любимеца си да оближе тавата след като сте направили своя шоколадов шедьовър, вие го подлагате на сериозна реална опасност. За да добиете представа от токсичността на теобромина в шоколада, можете да използвате този линк, за да прецените доколко сериозно е застрашен любимецът ви след поглъщане на дори малко количество от вашия шоколад.

 

10.      Мас, тлъстини и кости – прекомерно мазното меню на кучето бързо може да доведе до заболяване на задстомашната жлеза – панкреатит. Повече по темата за опасността от костите за кучето, прочетете в тази тема: „Да давам ли кости на кучето или котката си?”

 

(Очаквайте продължение…)

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:

„Когато кучето не яде“

„Хранене на малкото кученце“

„Хранене на възрастното куче“

„За странните апетити на кучето и яденето от земята“