Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Източници на въглехидрати-Carbohydrates

39
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Въглехидратите включват захарите и скорбялата.

 

Скорбялата  често се открива заедно с другите хранителни вещества в различни продукти и по-често се обозначава с термина „сложни въглехидрати“.

Рафинираната захар е най-познатият въглехидрат, но тя не съдържа нищо повече от чиста енергия. Поради тази причина въглехидратите често са сочени като храни, които предизвикват напълняване. Ако организмът приема повече енергия, отколкото изразходва, това води до отлагането в запас на енергиен ресурс под формата на мазнини, което е нежелателно и от здравословна и от естетична гледна точка. Рафинираната захар, глюкозата и фруктозата (простите въглехидрати) не са единствените въгле­хидрати. Повечето въглехидратни храни са полезен източник и на други хранителни вещества, като белтъчини, витамини, мине­рали и фибри. Две филийки хляб например доставят достатъчно белтъчини, фибри, калций, желязо, витамините В и Е.

Нещо повече, съвременните изследвания сочат, че въглехид­ратните храни са най-добрите приятели на хората, които се зани­мават с фитнес и спорт,когато са в контролирано количество обаче!. Причината е, че доставят необходимото гориво за работата на мускулите.

Обикновената захар е всъщност захароза, но освен нея има още много видове захари – глюкоза, фруктоза, малтоза, лактоза,които често се наричат„прости въглехидрати“.

Всички захари имат повече или по-малко сладък вкус и тук се крият опасностите. Сладостта е приятна и човек винаги намира място за малко шоколад или сладкиш, дори да се е нахранил добре.

Съдържащите прости въглехидрати храни, като захар, конфитюр, мед или подсладени напитки, са по-малко хранителни от сложните въглехидрати, но те имат своето място в диетата на спортуващите, особено на тези, които се занимават с бягане и други, изискващи много енергия, спортове. Със захарните изделия не бива да се прекалява обаче, тъй като те крият опасности разваляне на зъбите, особено важно е това за деца и млади хора. По-възрастните страдат по-малко от кариеси, а по-често от „проблеми с венците.

 

Храни, които съдържат прости въглехидрати:

 

Захар (захароза)

Глюкоза

Фруктоза

Мед

Сиропи

Конфитюри, сладка, желета

Мармалад

Подсладени зърнени закуски

Мляко

Шоколад

Различни сладкиши

 

►ГЕЙНЪРИТЕ съдържат комплексни въглехидрати-и бързи, и с нисък гликемичен индекс плюс прибавена доза протеин,дават енергия,сила,възстановят гликогеновите депа след физическа дейност,помагат за покачване на мускулната маса!Прочети⇔ Как да изберем най -добър гейнър.

Храни, които съдържат сложни въглехидрати:

Брашно

Хляб

Макаронени изделия

Качамак

Овесени ядки

Ориз

Картофи

Банани

Фасул

Царевица

Ябълки

Сушени плодове

 

Ако имате възможност, яжте пълнозърнести продукти за по- висока хранителна стойност и доставяне на фибри, витамини и минерали.

 

Прочети още: