Граждански сдружения създават широк фронт в подкрепа на Ранобудните студенти

14
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

СГС отказа регистрация на Движението на Алекс Алексиев

2015-03-25 18:27:10

Движение за енергийна независимост и Гражданска инициатива „Справедливост” станаха инициатори в социалната мрежа за създаване на широк граждански фронт за подкрепа на протестиращите Ранобудни студенти, блокирали университети в страната.

Те  призовават за масови протести и подкрепа на двете искания на студентите – незабавна оставка на правителството на Орешарски и провеждане на нови избори. 

Димитър Иванов, един от инициаторите е категоричен, че ако сега студентската стачка не успее България влиза в безвремие, задълбочаваща се криза и загуба на национална идентичност.

Ето призива на двете граждански сдружения:

ДЕКЛАРАЦИЯ – ПРИЗИВ

Българското правителство за пореден път показа, че българските институции вместо за интересите на страната работят под чужда диктовка. Това е диктовката на Русия на Путин. Символичното, прибързано започване на „Южен поток“ показа трескавата бързина, с която най-важните органи на управление в България работят не за българския, а за руския национален интерес. „Южен поток“ реализира една дългогодишна руска мечта – да владее транзитните газопроводи към Европа. Обективността изисква да се отбележи, че не само последното, а няколко български правителства вършеха тази услужлива дейност. Проектът „Южен поток“ нито сега, нито по този начин е полезен за България. Точно обратното, той е нужен на Русия с възможни тежки неблагоприятни последици за нас. Това  е тържество на мафията и олигархията в България, която десетилетия наред танцува под руската свирка. Този проект засяга суверенитета  и възможностите ни да вземаме независими политически решения като държава. Той показва, че не само българското правителство, а и безмълвният и безотговорен български парламент нямат повече място на държавната сцена. Вече е на дневен ред не само оставката на Орешарски, видна е нуждата от незабавни избори и нов парламент. Нека да помислим, какво като падне Орешарски? Това безотговорно, безумно и престъпно мнозинство да излъчи друго правителство ли? Видно е, че и мнозинството, и опозицията в този парламент не могат да работят за интересите на страната. 

За това призоваваме всички български граждани, без разлика от възрастта, образованието, социалния статус, политическите, религиозни и културни различия, гражданските сдружения, политическите партии :  ДА СЕ ОБЕДИНИМ В ГРАЖДАНСКИ ФРОНТ ЗА ПРОМЯНА с една важна цел  –  ИЗГОНВАНЕ НА ВРЕДНИТЕ ПАРЛАМЕНТ И ПРАВИТЕЛСТВО И ПРЕДИЗВИКВАНЕ НА НОВИ ИЗБОРИ

Действията на студентите, окупирали Ректората на СУ и другите висши учебни заведения в страната, предизвикаха нашето възхищение и респект. Те трябва да бъдат подкрепени от целия български народ. Скъпо платени „оракули“ месеци наред ни внушават, че нови избори няма да доведат до промяна и този избирателен кодекс не може да послужи за демократичен избор. Пълна лъжа и манипулация. Единственият начин за промяна са изборите, а тяхната демократичност няма да дойде като законово подаяние на деградиралото мнозинство. Единственият гарант за честни и демократични избори са гражданите, тези милиони  граждани, които протестират в страната и чужбина месеци наред. Нужно е всички да излезем и да не се приберем, докато няма нови избори. Нито сме без дух, нито без енергия, морал или обич към Родината си. Държава без суверенитет и гордост е като човек без достойнство – никой не иска да има работа с него. Нека да не допуснем една подла, изпълняваща чужда воля шайка да продължи да съсипва Отечеството ни. 

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ

„ДВИЖЕНИЕ ЗА НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ“ 

/Движение за енергийна независимост, ГИ Справедливост/