Коаксиална мрежа – Какво е коаксиалната мрежа и кога се използва този вид телекомуникационна мрежа? – Цифровизацията -…

2
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Какво е коаксиална мрежа

Какво е Коаксиална мрежа? Кога и за какво се използва тя? Защо ми е нужно да се запозная с това?

Отговор:

Коаксиална мрежа е вид телекомуникационна мрежа. Използва се за пренос на телевизионен сигнал през фиксиран коаксиален кабел (на английски – Community Antenna Television, съкратено – CATV, буквален превод – „Телевизия с обща антена“).

Ако сте гледали кабелна телевизия, би трябвало да Ви е познато. Всички доставчици на кабелна телевизия са Ви доставяли сигнала през коаксиална мрежа, т.е. самия телевизионен пренос се извършва през този тип мрежа. Сега, ако искате да гледате безплатна ефирна цифрова телевизия – ще Ви трябва вътрешна коаксиална мрежа. Ако е била изградена преди това – то всичко е лесно и бързо, но ако не е – ние сме затова!

Коаксиален кабел е кабел с оплетка, една или няколко, която служи за екраниране на сигнала в кабела. Наименованието идва от геометричното разположение на активния (активните) проводници и оплетката. Разположението е КО-аксиално, т.е. осите им съвпадат. Най-често коаксиални кабели се използват за пренасяне на ВЧ. енергия с възможно най-малко загуби и без да излъчват енергия в пространството. Коаксиални и „симетрични“ кабели са захранващи линии с определено „вълново“ съпротивление „Z“, което е отношение на напрежението „U“ към тока „I“ при една безкрайно дълга линия. Z /вълново съпротивление/= корен квадратен от L/C където Z е в Ом. Скоростта на разпространение на електромагнитните вълни се определя от средата, през която те преминават. Ако тази среда е атмосферен въздух, c = 3 . 10^8^m/s (скоростта на светлината). При индустриално произвежданите кабели за изолация на проводниците се използват плътни или „разпенени“ изолационни материали. Те оказват влияние върху скоростта на разпространение на сигнала по кабела и се пресмята при определяне на „вълновото“ съпротивление на кабелите. Най-разпространени са кабелите с „вълново“ съпротивление 50, 75 и 100 ома.
Типове покрития са: Поливинилхлорид (PVC), Полиетилен, Полипропилен, Тефлон и други. При условие, че е нужно кабелът да издържа на температурни влияния може да се използва Халар или Тефлон.

Използвани са и материали от Уикипедия