Известни статуи вдъхновени от приказките

64
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Няма човек, който да не е чел или слушал поне една приказка. Поколения наред родителите са приспивали децата си с тях или са ги забавлявали с интересните истории. Много приказни герои са увековечени в статуи, красящи обществени площади, градини или речни брегове. Тук ще ви представим някои от тях, вдъхновени от вълшебния свят на приказките.

Малката русалка в Копенхаген
Статуята на Малката русалка се намира на крайбрежната алея Langelinie, на около 10 минути пеша от старото пристанище на Копенхаген, Дания. Скулптурата с размери близки до човешките е поседнала на скала край морето и се е загледала в далечината в очакване на своя принц. Русалката, чиято история Андерсен измисля през 1837 година, е икона на града и е дело на скулптора Едвард Eриксен, който я дарява на града през 1913г. За своите достолепни 100 години тя е посрещнала милиони туристи и е претърпяла немалко вандалски нападения. Няколко пъти е заливана с боя, дясната и ръка е ампутирана веднъж и три пъти е била обезглавявана. През 2003 г. цялата е била бутната от скалата. Два пъти е била увивана в бурка, а веднъж дори в ръката и е сложен вибратор. За щастие след всички тези набези тя е била възстановявана. През 2006 г. властите обявяват намерението си да преместят Малката русалка по-навътре в пристанището, за да се избегне по-нататъшен вандализъм и за да не могат туристите да се катерят по нея. Това обаче така и не се е случило още.

Фримонския трол в Сиатъл
Фримонския трол е висока 5,5 метра бетонна скулптура, намираща се в северния край на мемориалния мост Джордж Вашингтон. Произведението представлява трол държащ фолцваген бръмвар с калифорнийска регистрация, сякаш току-що го е грабнал от пътното платно по-горе. Статуята, вдъхновена от норвежката приказка Three Billy Goats Gruff, е изваяна от четирима местни художници – Steve Badanes, Will Martin, Donna Walter и Ross Whitehead.

Питър Пан в Кенсингтън Гардънс, Лондон
Бронзова статуя на Питър Пан – момчето, което никога няма да порасне, се намира в Кенсингтън Гардънс, в непосредствена близост до Хайд Парк, Лондон. Точното място е избрано от автора на книгата Джеймс Матю Бари, който живеел в близост до градините и вдъхновен от тях написва историята за момчето. Образът на Питър Пан за пръв път се появява в печата през 1902 г. в книга, наречена Бялата птичка (The Little White Bird). Бари започва планирането на скулптурата през 1906 г.. Той използва снимка на шестгодишния Майкъл Дейвис, облечен в костюма на Питър Пан, за да помогне на ваятеля Джордж Фрамптън да пресъздаде най-точно приказния герой. През май 1912 г. бронзовото произведение е готово и до ден днешен краси Кенсингтън Гардънс.

Алиса в страната на чудесата в Сентръл парк, Ню Йоркк
Може би най-любимата скулптура на децата в Сентръл парк в Ню Йорк е излятата от бронз композиция на героите от класическата приказка „Приключенията на Алиса в страната на чудесата. Скулптурата е направена по оригиналните илюстрациите на Джон Тениъл, които са използвани в първото публикувано издание на книгата на Луйс Карол през 1865 г. Алиса е изобразена седнала върху гигантска гъба, а около нея са останалите герои от приказката. Въпреки своите близо 3 метра височина статуята е постоянно обзета от деца, желаещи да се докоснат до Алиса и нейните близки приятели.

Дайте път на Патетата в Бостън
Скулптурната композиция „Дайте път на патетата“ е дело на Нанси Шен и е една от емблемите на Бостън Пъблик Гардънс. Статуите са вдъхновена от едноименната детската книжка на Робърт Маклоски, публикувана през 1941 година. Съгласно сюжета на книгата, семейството зеленоглави патици Малард отдавна търсило място за дом, в който да създадат потомството и го открили на малък остров в река Чарлз в Обществената градина на Бостън.

Бременските музиканти в Бремен, Германия
Бременските музиканти от едноименната приказка на Братя Грим от 1857 са увековечени в бронзова статуя от западната страна на кметството в Бремен. Магарето, кучето, котката и петелът се намират там от 1951 г. В приказката те напускат своите господари в търсене на свободата си. Героите избират Бремен като крайна цел, но по пътя си попадат на разбойници. За да ги прогонят те се покатерват един върху друг, както са изобразени и на самата скулптира.

Hobyto.com