Столетницата баба Фатме от Барутин изведнъж порасна с 9 години

13
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Баба Фатме Ибраимова Чолакова от с. Барутин, община Доспат, официално е родена на 7 юни 1913 г., но реално е на 109 години. Това е така, защото разказва пред „Вестника на Община Доспат”, че навремето, когато са я записвали в регистъра и са се върнали от Гърция, е била на 8-9 години. Този важен момент и сега си го спомня находчивата баба.Макар и на тази възраст, тя излъчва ведрина и с такъв хъс разказва за някои свои спомени… просто да не повярваш.
Слабичка, жизнена, духовито споделя, че е по-известна на всички с името Василейка – име, наследено от пребиваването й в Гърция.

През целия си живот се е хранила с истински храни и пие по литър и половина до два литра вода дневно. Кафе никога не е пила. Хапва си от всичко.

Самата баба Василейка е родила 10 деца, като първите й две деца са починали като бебета, а осемте са все още живи. От тях има пет момичета и трима синове. Внуците са общо 20, правнуците31, а праправнуците 14. Последното си дете ражда, когато е била на 51 години.

Животът на баба Фатме може да се опише с едно-единствено изречение: минал е в много работа (животновъдство и земеделие) и отглеждане на деца – собствените и на близките.

През живота на столетничката е имало различни изпитания, но едно от най-големите изпитания е навремето, когато се е върнала от Гърция тук в Барутин с родителите й и останалите хора.
Не е имало буквално какво да се яде.