Дребно хулиганство или висша политическа идея?

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

/КРОСС/ Ако си решил да правиш някаква революция, трябва да стигнеш до край. В момента, в който спряха, стана ясно, че това е дребно хулиганство, заяви в студиото на бТВ журналистът Александър Симов в коментар на акцията на Асен Генов и компания за изрисуване на паметника пред централата на социалистите.

Паметникът на антифашистите пред централата на БСП на „Позитано“ 20 в София осъмна преди дни разкрасен. Фигурите от бронз бяха изрисувани с розови глави и лилави дрехи. Асен Генов и негови съмишленици от „Протестна мрежа“ бяха задържани. В последствие се оказа, че „артистите“ са от ДСБ и от партията побързаха да обявят подкрепа на действията им.

Асен Генов, Живко Занков, Марта Георгиева, Давид Станчев и Никола Спотинов се сдобиха с обвинения за хулиганство, което от ДСБ изтълкуваха по свой си начин, като заявиха, че мъжете са обвинени, защото са посегнали на паметник в чест на една престъпна организация.

Актът бе едновременно и аплодиран, и определян като ваднализъм.

Потресе ме опитът това да бъде изкарано като арт акция в стила на Давид Черни. Това е и големият проблем на тази акция. В България всичко тече имитативно. Това е все едно Азис да вземе парче на Павароти – той ще го направи чалга. Това е чалга акция, заяви Симов като уточни, че това не е комунистически монумент, защото скулптурата се казва „Антифашисти“.

Казват, че било политическо изявление. Това, ако е политическо изявление, аз съм Далай Лама, каза още Александър Симов.

Да се говори за антифашистки паметник не е много сериозно, защото е точно пред входа на „Позитано“ 20. Изрисуването на паметника не е нито гавра,нито престъпление, нито дребно хулиганство, категоричен бе небезизвестния Николай Колев-Босия.

Министър Овчев нарече това вандализъм. Искам да го питам знае ли какво значи вандал, това човек ли е, животно ли е? Вандализъм, за съжаление, е самият паметник на Любо Далчев. Аз бях близък с брат му – бай Атанас Далчев, един невероятен български поет, един човек, който отказа да пише стихове след 9 септември и се занимаваше и преживяваше само с преводи. Той е бил заставен да го направи, както беше заставен Елин Пелин да напише разказа „Врабчетата на стрина Дойна“, каза още Босия.

Докато двамата коментираха случая, в социалната мрежа течеше задочен диспут по темата.

Стената на Симов във Фейъсбук се превърна във „Фейсбук парламент“.

Самият Асен Генов не пропусна възможността да отговори на критиките към него и написа: „Тия фашизоиди… Това ни омерзява! Щом ги търпим, значи, сме широко скроени хора…“ #pozitano20; Сашо, какво би казал Черни за своите имитатори в България? Искаш ли да знаеш?“

Сашко Simov, как боли, а? Босия не е „лъжица за твоята уста…“ #pozitano20, пише още Генов.

Alexander Simov получи добър урок от Босия… Има надежда и за БСП, но старите другари упорито не пускат кокала, коментира и Иво Мирчев.

По отношение на определенията, дадени от Симов, Андрей Вълчев пише: „Alexander Simov: „Това е чалга акция“ в коментар за вандалщината вчера на грънчарчето, което забрави да отчете десетки хиляди долари дарения“.

Иван Иванов: Добро утро Другарю Симов. Проследих предаването по БТВ. Акта по боядисването на паметника е по скоро дело на някои анархистични елементи. Не вярвам ДСБ да имат толкова изобретателност и капацитет да го свършат. Относно паметниците: винаги съм казвал, че на военното гробище на Мадрид спои надпис: тук почиват героите на Испания. От ляво са интербригадиститите, от дясно Франкистите. Учейки се да не поливаме с червена боя плочата на ген. Луков и да заливане с помия социалистическите паметници от времето на епохата на комунизма, ние се учим на история, на историята , такава каквато е. Оттам нататък дали моя национален социализъм или твоя комунистически социализъм ще играе политическа роля е въпрос на обикновена работа и идеи. П.П. Инак се държа добре, но пак говори прекалено бързо! С уважение!

Задочния словесен двубой между Симов и Генов започна в деня на „арт“ инициативата.

Асен Генов реши сам да се похвали във Фейсбук, че е задържан в Трето РПУ.

А Александър Симов написа: Извънредна новина!!!! ДАНС в официално изявление обяви, че Асен Генов е невинен! Истинският злодей-бояджия се оказа Anatolity Stankulov, агент под прикритие на Реформаторския блок, представящ се за карикатурист на ДУМА. Инфилтрирането се увенча с успех, а злосторството бе снимано от бдителни папараци. В момента лицето Станкулов е под домашен арест, под личния надзор на на първия в оня списък Сашо Симов :))) Хахах, и не иска да черпи.

И днес паметникът пред централата на БСП продължава да пази артистичния си облик – лицата на фигурите отново осъмнаха в розово-лилавите нюанси на протеста, сякаш за да поддържат тона на дискусията. Освен розовите лица, паметникът се сдоби и с надпис „КОЙ?“ и „БКП=Позор“. С акцията протестиращите са „отбелязали“ датата 7 ноември – денят на Октомврийската революция, наричана също Болшевишка революция в Руската империя.

В разгара на лятото Паметникът на Съветската армия в София отново беше боядисан. И тогава монументът грейна изцяло в розова боя и с надписи на чешки и български Bulharsko se omlouva!!! и „България се извинява!!!“. По другите страни на паметника имаше призив „Извинете се бе“ и „Прага ’68“.

Тогава столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че посланието е актуално, но не му е там мястото. Днес й се налага обаче да се оправдава пред руснаците, които сериозно възроптаха през август и на свой ред поискаха извинение и сериозни мерки от МВР относно опазването на паметниците. Сега кметът Фандъкова заяви в Москва, че осъжда вандалските атаки срещу паметниците на съветски войници в България, но се опита да остане отново в междинна позиция, приканвайки те да не бъде смятани за проява на враждебност.

 

 

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.