Архангеловден – 8 ноември

3
Добави коментар
wweb
wweb

Православната  църква е определила 8 ноември за празник, в чест на светите ангели и в частност на св. архистратиг Михайл, смятан за вожд на небесните сили.

Според православните вярвания Рангел (Архангел Михаил) е сред шестимата братята „светци-юнаци“, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия и е възприеман от хората като ангел на смъртта. Оттам народа го нарича и душовадник.

В чест на светеца-покровител на мъртвите души на Архангеловден българите колят курбан. За жертвопринушение се използва мъжко животно (овен или шиле), като главата и крайници му се варят цели и се кадят с тамян. Жените приготвят специални обредни пити и хлябове. Те се разчупват от най-възрастните членове на семействата. На някои места, обредния хляб се разчупва и раздава от домакинята. Къшеят хляб се поема с две ръце и се изрича благослов.

Съботата преди Архангеловден е Задушница. Гробовете на починалите се преливат с червено вино, раздава се жито и се пали свещ, чиято светлина ще озарява пътя на душата в отвъдното царство.

На Архангеловден именници са: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан, Серафим