10-те най-добри ресторанта в света за 2013 г.

29
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 09.11.2013

Заведенията, в които се сервира храна и напитки са познати още от древността. Но такива, които могат да се определят като ресторанти, възникват през XI век в Кайенг, западната столица на Китай през първата половина на династията Сонг (960-1279). На запад ханове и кръчми съществуват още от древността, а основните им клиенти са пътешественици, тъй като местните жители рядко ги посещават. В испанската столица Мадрид и до днес работи най-старият действащ ресторант. Той носи името „Собрино-де-Ботин“ (Sobrino de Botin) и е открит през 1725 година. Заведението може да се похвали с това, че младият Франсиско Гоя е работил там като келнер, докато изчаквал да получи място в Кралската академия за изящни изкуства.

Виж още: 10-те най-вкусни дестинации по света 10-те най-добри ресторанта в света според Zagat

Ако желаете да отидете на ресторант и то не само за да се нахраните, а поради цялата съвкупност от приятна атмосфера, социален живот, кулинарни специалитети придружени с добра селекция от напитки, при избора си имайте предвид че масовите заведения и/или веригите с по няколко ресторанта в града, не са вашето място. Там често е твърде шумно, обслужването е лошо, а храната не е на ниво. Разбира се, не е задължително и това излизане да ви струва „златото на Форт Нокс“. Най-добре е да проучите заведението, в което сте решили, преди да резервирате, като се поровите в нета. Препоръчително е ресторантът да има сайт или поне страница във Facebook.

Ако пък често пътувате в чужбина, може да се доверите на избора на най-популярния туристическия сайт – TripAdvisor, който наскоро обяви кои са 10-те най-добри ресторантa в света за 2013 г., подредени след онлайн гласуване.

1. „Maison Lameloise“ Франция Хотелският ресторант е със близо 90 годишна традиция и се намира в бургундския град Шани. Разполага с пет различни зали, а ценовата му категория е 85 – 170 евро.

2. „Coliccio and Sons Main Dining Room“ САЩ Ресторантът се намира на Десето авеню в Ню Йорк, а ценовата му категория е между 50 – 135 долара.

3. „Le Cinq“ Франция „Le Cinq“ се намира в „Четири сезона“, Париж. Предлага красив изглед към вътрешния двор на хотела и изящна трапезария, решена в сиво и златно. Ценова категория: 110 – 370 евро.

4. „El Celler de Can Roca“ Испания Ресторантът на тримата братя Рока се намира в каталонския град Хирона и предлага испанска и френска кухня. Те наследяват страстта към готвенето от майка си и днес управляват един от най-добрите ресторанти в света. На специалитети им може да се насладите срещу 20 до 70 евро.

5. „Caprice“ Хонг Конг Ресторант „Caprice“ се намира в хотел „Четири сезона“, Хонг Конг, и предлага богата селекция френски вина и сирена. Кухнята също е френска, а за специалитетите се грижат 25 готвача.

6. „Funky Gourmet“ Гърция „Funky Gourmet“ е модерен малък ресторант в центъра на гръцката столица Атина. Вместимостта му е около 30 човека, но освен това предлага и private салон за около 14 души.

7. „Le Manoir Aux Quat’ Saisaons“ Англия Ресторантът се намира в едноименния хотел в Грейт Милтън, Англия, и, както става ясно от името му, предлага френска кухня. За да хапнете в него, ще трябва да се бръкнете между 130 – 260 паунда.

8. „Cum Quibus“ Италия „Cum Quibus“ се намира в Сиена, Тоскана, Италия и предлага национална кухня. Ценова категория: 20 – 40 евро.

9. „Voila Bistrot“ Бразилия „Voila Bistrot“  се намира в Понте Бранка, Бразилия и предлага френска кухня с цени между 30 – 100 долара.

10. „Passion “ Доминиканска република Ресторант „Passion by Martin Berasategui at Paradisus Palma Real“ се намира в хотел „Paradisus Palma Real Golf & Spa Resort“ Пунта Кана, Доминиканска република, и предлага испанска и съвременна кухня. Ако решите да отпразнувате Нова Година там ще ви струва по около 1600 лева на стая за нощ.

Коментари

коментар(а)