Как да се предпазим от грип и настинка?

1
Добави коментар
vania.eneva
vania.eneva

Разликата между настинката и грипа е, че се причиняват от различни вируси и симптомите се развиват различно.

При настинката симптомите се развиват постепенно, не са много тежки и засягат горния респираторен тракт – носа и гърлото. При настинка , макар и да не се чувстваш здрав, можеш да се изправиш и да вършиш обичайните си неща.

Грипът е по-тежко протичащо заболяване за по-голяма част от хората. Грипът събаря внезапно, а симптомите не ни позволяват да вършим нищо друго освен да лежим на дивана или в леглото.

Разликата между грипа и настинката с усмивка може да се направи с  теста с банкнотата  – ако виждиш банкнота на земята и можеш да станеш и да я вземеш, значи нямаш грип, а е по-вероятно да си хванал настинка.

Вирусите, които причиняват грип и настинка, се предават чрез малки въздушни капки, отделяни при говор, смях, кашляне или кихане. Може да се заразите и от ръцете си, ако пипнете повърхност, заразена с с вируса, напр. телефон, и след това пипнете очите или устата си, създавайки условия на вируса да влезе в тялото ви.

Настинката протича с кихане, течение и запушване на носа, сърбеж и болка в гърлото, суха кашлица. В този случай трябва да се почива колкото може повече, да се приемат достатъчно храни и течности, плодови и билкови концентрати  и да се използват лекарства без рецепта като парацетамол, ибупрофен, аспирин, средства против кашлица и за отпушване на носа и др. за облекчаване на симптомите.

При грип почивката също е изключително важна. Трябва да се приемат много течности, могат да се да прилагат медикаменти за облекчаване на болките в мускулите и понижаване на температурата, например  парацетамол, ибупрофен, аспирин. Деконгестантите са подходящи, както и лекарства против кашлица при наличие на такава.

Както и настинката, грипът се предизвиква от вирус, така че няма полза от антибиотици. Лекарят  може да препоръча антивирусни препарати като Тамифлу и Реленца, ако сте в в рискова група или грипът се разпространява в определена затворена общност.

Много е важно хората, които са с повишен риск за усложнения от грипа, да се ваксинират всяка година.

Това са:

всички над 65 годишна възраст;
всички над 6 месечна възраст;
тези,  които имат хронично заболяване на черния дроб, бъбреците, белите дробове, сърцето, диабет;
хора с отслабена имунна система поради медицинско лечение или заболяване;
медицинска лица, които могат да заразят пациентите.

Лечението на грип и настинка обикновено е домашно – болният се грижи за себе си сам или с помощта на някой друг при по-тежък грип.  В най-добрият случай, когато имате настинка, най-добре е да си останете вкъщи и да  почивате. Но това не винаги е възможно. Ако трябва да отидете на работа , опитайте се да предпазите останалите –  прикривайте носа и устата си с носна кърпичка, когато кашляте и кихате и която после да изхвърлете и да си измийте ръцете. Като цяло ръцете трябва да се мият често през целия ден, за да не се пренася вируса върху повърхности, които другите хора също пипат. Същото важи и за здравите хора, защото няма никаква гаранция, че повърхностите, които докосваме не са заразени и няма да се заразим с някакъв вирус.

Симптоми на грипа

Треска (висока температура)

Как протича грипът?