Трек в Шотландия и остров Скай с изкачване на връх Бен Невис

21
Добави коментар
dkoleshev
dkoleshev

Трек в Шотландия и остров Скай с изкачване на връх Бен Невис
Северозападният бряг на Шотландия е едно от най-невероятните и диви места в света. Маршрута минава през Кринларих, Глазгоу, Глен Ко, Форт Уилям и Остров Скай – маршрут изпълнен с приключения и невероятни гледки. Ще прекараме 4 дни на безспорно най-вълнуващото и диво място в Шотландия – остров Скай. Намира се отвъд северозападният бряг и е дом на най-острите и прочути върхове във Великобритания – ръбът на Куилин. 12 километровият хребет предлага приключения от всички трудности – от трекове, предлагащи дъхоспиращи гледки към ръба, Атлантическия океан и високи водопади до незабравими технически алпийски изкачвания.

Поглед от връх Бен Невис, най-високият шотландски връх

Цени На човек при минимум 5 участника – 1430 лв.  1287 лв.

Максималния размер на групата е 6 души.

Цената включва
– Професионален български водач;

– Транспорт с микробус в Шотландия;

– 2 нощувки в хостел във Форт Уилям;

– 4 нощувки в хостел в двойна стая в Глен Бритъл; Цената не включва
– Самолетен билет от София до Глазгоу (около 600 лв.);

– Храна;

– Здравна застраховка.

Остров Скай

Програма
1 ден: Глазгоу

Пътуване от София до Глазгоу, където ще пренощуваме. Глазгоу е задължителна дестинация за всеки турист в Шотландия. През вечерта ще се разходим из града, разглеждайки средновековната архитектура и ще посетим типичен шотландски пъб.

2 ден: Форт Уилям

Глазгоу до Форт Уилям през Глен Ко. В 8 сутринта отпътуваме от Глазгоу за планинските региони през един от най-живописните маршрути, минаващ през северозападния бряг на Шотландия. По пътя ще видим известното езеро Лох Ломонд и след около 2 часа ще пристигнем в Глен Ко – прословутата долина и снимачен регион на „Смело Сърце” и „Шотландски Боец”. Там ще се разходим, любувайки се на най-известните върхове там – Букайл Етив Мор и алпийския ръб Анак Ийгак. След това ще се отправим към Форт Уилям, където ще се настаним в хижата Глен Невис, която се намира в полите на най-високия връх в Шотландия Бен Невис. Вечерта ще отпочинем преди голямото изкачване на следващия ден!

3 ден: Бен Невис

Изкачване на Бен Невис. Гледката от върха на Бен Невис е незабравима. От върха могат да се видят над 110 планини. В зависимост от опита на групата изкачването ще стане по два възможни маршрута.

Поглед от връх Бен Невис

1. Ръбът Карн Мор Джераг. Този маршрут е изключително фотогеничен, минава първоначално край езерото Лохан Мийл и оттам изкачва стръмна поредица от 3 върхове над 1000 метра. Последният от тях е Карн Мор Джераг, откъдето започва дълъг алпийски ръб, който открива невероятни гледки към северната стена на Бен Невис и води към върха му. Участниците в подобен преход трябва да имат невероятна физическа подготовка, дължината на прехода е 18 км, а общата денивелация е 1500 метра.

2. Туристическата пътека. Тази пътека не представлява никаква техническа трудност, но за сметка на това е дълга и стръмна, което отново прави най-високия връх в Шотландия за предизвиктелство.

4 ден: Глен Бритъл

Форт Уилям до Глен Бритъл. В 10 часа сутринта ще отпъваме към Гленбритъл Остров Скай. Пътят отнема около 3 часа и е един от най-панорамните в Европа. Ще се движим по северозападния бряг на Шотландия, с гледки към многобройните планини. По обяд ще пристигнем в хостъл Глен Бритъл на Остров Скай. Той се намира на няколко минути от дивия плаж на Глен Бритъл, директно под ръба Куилин и предлага невероятни гледки към двете. През следобеда ще се настаним, и ще се разходим по дивия бряг на Глен Бритъл, ще се полюбуваме на океана и на заобикалящите го заострени върхове.

Остров Скай

5 ден: Сгур нан Ег

Изкачване на Сгур нан Ег. Изключително живописен трек с алпийски елемент. Ще тръгнем в 9 часа от Глен Бритъл. По пътя ще видим прословутият водопад Еас Мор, най-живописният в региона. Оттам покрай 400 метровата скална стена на Срон на Киш, ще навлезем в циркус Грунда, където ще се изкачим до високопланинското езеро Грунда, където ще обядваме. Оттам ще се отправим на изток към алпийският ръб Кулин, по който ще направим траверс до върха на Сгур нан Ег.

6 ден: Сгур Джераг и потенциално изкачване на Недостижимия връх.

Недостижимият връх (Inaccessible Pinnacle) е името на колосалната кула, истинският връх на Сгур Джераг, която изисква техническо катерене. Името произлиза от факта, че повечето планинари достигат Сгур Джераг без да изкачат прословутата кула. В зависимост от опита и желанието на участниците, ще направим изкачване от източния й ръб. Въпреки, че технически лесно, около 2-ра категория, катеренето е в може би най-фотогеничната част на ръба. Участниците трябва да се чувстват комфортно в лесно катерене на ръб край огромни височини. На север пропастта е близо 500 метра, което дава феноменални гледки към долината и океана. Слизането от Недостижимия връх е с кратък, 10 метров рапел по западната му стена. От друга страна, ако участниците не се чувстват екстремно настроени и предпочитат трекинг, ще вървим удобно до подножието на Недостижимия връх, където ще се насладим на чудесни гледки към Сгур Ализдър и останалата част от ръба.

7 ден: Сгур Ализдар

Отново от Глен Бритъл ще се отправим към циркуса Лаган, където ще можем да обядваме и да се любуваме на гледките към езерото и острите заображдащи върхове.

Оттам ще се отправим към Каменистия Улей – най-лесния маршрут до Сгур Ализдар – най-високата точка на острова. Самият връх има формата на стръмна пирамида, като площта на върха е не повече от няколко метра. Каменистия Улей е известен местен маршут и представлява 300 метра комбинация от сипей и скали, която ще ни отведе до малка премка, откъдето лесно движение по стабилни скали ще ни докара до най-високата точка на Скай.

8 ден:

Отпътуване за България.

Най-добри месеци за провеждане
Лято Необходим опит
Сериозен планинарски опит в българските планини. Препоръчително е да сте изкачвали върхове като Вихрен, Каменица и Синаница. Задължително е да се чувствате комфортни да се движите с лекота по скали на алпийски ръбове, подобни на Кончето, Джамджиев ръб и Стражите (през лятото). Ако желате да изкачите Недостижимия връх, трябва да имате основен опит в катеренето и да умете да слизате на рапел.

Остров Скай

Лична екипировка
– Трекинг обувки (с по-сериозна подметка, скалите на Скай са остри!);

– Шапка;

– Ръкавици;

– Водоустойчиво връхно яке с качулка.

– Водоустойчиви панталони;

– Раница до 45 литра;

– Челник;

– Катерачна седалка (ако желате да изкачите Недостижимия връх);

– Каска. Полезна информация Как да си изберем водонепропускливо яке Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината Шотландските Хайлендс и Бен Невис