Килърите 4 арестувани и през 2011 г. като Килърите 2 за убийство на бизнесмен

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Членовете на последната група за убийства, наречена от прокуратурата Килърите 4, под ръководството на Йоско от Костинброд, са арестувани и през 2011 г. като Килърите 2 по номерацията на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тогава Вергил Славов и Ивайло Симеонов-Богьовеца, са обвинени, че са взели пари от ромския бос Станчо Владов, който също е от Костинброд, за да ликвидират братовчед му Тани Танев от Долни Дъбник и са възложили поръчката на Александър Йорданов. Сумата е предадена в къща на Станчо Владов в „Илиянци“, която днес се продава от частен съдия-изпълнител заради дългове на собственика към банка. Преди това хората на Йоско са обвиняеми и за група, която е разпространявала наркотици. „24 часа“ научи, че двама от пропелите свидетели срещу Йоско днес са от групата му за дрога, разбита през юни 2010 г.

Работата по костинбродските бандити за серия от стари убийства тече от 3 г. насам, потвърдиха източници от разследването. Преди това са установени техни връзки и с депутат от две народни събрания, на когото помагали да печели избори в София-област.

През май специализираният наказателен съд за четвърти път е върнал делото за убийството на ромския бизнесмен Тани Танев на прокуратурата и то все още не може да тръгне по същество. Това се случва 5 г. след престъплението и повече от 2 г. след обвинението на Богьовеца, Вергил Славов и физическия извършител Александър Йорданов като Килъри 2.

Подсъдимият като поръчител е един от лидерите на кардарашите, 53-годишният Станчо Владов. От години той е в открит конфликт с вуйчото на Азис и негов братовчед Ицо Папата. Според прокуратуата Владов е поръчал на хората на Йоско Костинбродския убийството на Танев, а мотивът е неизяснени финансови взаимоотношения във връзка с имотни измами в София. Когато апелативният специализиран съд пуска Вергил Славов от ареста през 2012 г., е отбелязано, че той е поел поръчката, защото тарторът на групата Йосиф Йосифов не е бил в България.

До задържането като част от Килърите 4 преди дни Славов е с мярка за неотклонение „домашен арест“ по делото за убийството на Тани Танев. Въпреки това редовно е напускал къщата си в Костинброд предимно заради лечение на зъби.

Причината за поредицата от фалстартове е, че са били ограничени правата на подсъдимите и техните адвокати.

Според определението на съда нарушенията са съществени, но отстраними. Въпреки това вече 6 месеца делото не е внесено в съда за поредното му, пето разглеждане. Докато прокуратурата за пореден път редактира обвинителния акт срещу Станчо Владов и трима от хората на Йоско, те са арестувани за нова серия от престъпления, сред които и покушението срещу Киро Японеца отпреди 8 години.

Месец след последното прекратяване на делото за убийството на Тани Танев в края на май, докато Станчо Владов чака да бъде призован като обвиняем в поръчителство на убийство, съдия-изпълнител описва два от имотите му, установи проверка на „24 часа“. В момента тече процедура по продажбата им.

Оказва се, че маститият транспортен бос Станчо Владов е ипотекирал къщата си в „Илиянци“, където се е срещал с хората на Йоско, и 5 дка земя заради заем от 180 хиляди евро, който не изплаща. Имотите се водят на фирмата му за транспорт и спедиция „Мерекспрес“. Заемът е теглен преди задържането му през 2011 г., когато дейността му не е следена под лупа.

След обвинението, че е поръчал убийството на Тани Танев от Долни Дъбник, на главата на Станчо Владов се струпват и още неприятности. Фирма на един от братята му иска запор на две банкови сметки и автомобилите му заради дълг от 41 хил. лв., а спорът още не е приключил.

На 28 октомври частният съдия-изпълнител Милен Бъзински обявява публична продан на къщата в кв. „Илиянци“, и втора – за земята му, която е в същото землище. В съобщението е записано, че двуетажната жилищна сграда е 106 кв. м, но има и двор от 630 кв. м и барбекю. От снимките личи, че Владов едва ли живее там, защото постройката вече е в окаяно състояние. Оттам и ниската цена за иначе апетитния имот – едва 112 хил. лв. Земята е оценена два пъти по-високо – 217 хил. лв. за 5 хиляди кв. м. Всеки желаещ да огледа имотите може да го направи до 28 ноември, а на 29-и ще се проведе търгът с желаещите да закупят вилата и земята.

Владов е един от вождовете на кардарашите. Има петима братя. Живее в Костинброд, откъдето са и Христо Върбанов-Папата, и Йосиф Йосифов-Йоско, трима от хората на когото са подсъдими заедно с Владов по делото за убийството на Тани Танев. Ицо папата пък е подсъдим по дело, че е изнудвал Станчо Владов за 100 хил. лв., срещу които да уговори свидетелите срещу него за убийството на Танев да оттеглят показанията си.

Основният бизнес на Станчо Владов от 20 г. насам е международен транспорт. Името му нашумява за първи път през 1998 г. Тогава е отвлечен един от братята му – Симеон. Разследван е за въоръжен грабеж на 30 хил. германски марки, 4 млн. лв. и злато от дома на Христо Върбанов-Папата, седмица след отвличането на брат му. Така Папата става обвиняем за отвличането на Симеон Владов, а Станчо Владов е подведен под отговорност за грабежа в дома на врага си.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти