Българинът вече не е този, който спаси евреите

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

„Българското общество 45 години беше учено, че всички трябва да са еднакви. Всички различни трябва да са подозрителни. Затова приемаме толкова трудно различията”, коментира в „Здравей, България” по Нова телевизия политологът проф. Евгений Дайнов по повод на зачестяващите нападения над чужденци в София.

По думите му няма никаква политика, особено в образователната система, която да помогне на страната ни да влезе в модерния свят, където хората са различни. „Някои хора в политиката подготвят случващите се нападения над имигранти. Подготовка за нещо подобно тече, още откакто „Атака“ е в парламента”, каза Дайнов и добави, че политици и медии продължават да подготвят почвата за още по-големи ексцесии. 

Според него всичко случващо се е осъзнато. „Нацистката партия, която беше направена онзи ден, много добре знае какво прави. Искат да стане така, че те да останат да бродят по улиците и да решават кой е българин и кой не”, заяви още Дайнов. Той беше категоричен, че българите вече не са онези, които навремето са спасявали евреи. „Обществото ни се промени. Ако това нещо не се прекрати, ще се разширява. Никой не обяснява на българина, че различният не е враг”, посочи Дайнов. 

Сега всеки вика: „България на три морета“, а дори не се знае кои са тези морета. Фашизмът така напредва – днес бием бежанците, утре турците, вдругиден ще обявят списъци на национални предатели, обясни той.

Политологът е на мнение, че политиците ни произвеждат хаос, без да искат, и след това се опитват да запълнят вакуума с някакви субекти, които да им вършат разни неща. Единственото, което може да ни спаси, е това, че българите все пак са консервативни, умерени в действията си, макар да са екстремни в изказванията си, заключи той.

България