Заредете тялото си с енергия

17
Добави коментар
angelico
angelico

25 супер храни за вашето тяло
С падането на температурите може би нямате търпение да обуете високите до коляно ботуши и секси чорапогащници. Но няма нищо забавно в напуканите устни, непрестанната физическа умора и останалите проблеми, свързани със студеното време.

Бихте могли да се справите с неразположенията като напълните пазарската количка с храни, които ще ви помогнат отново да се почувствате невероятно. Учените са напълно единодушни, че предложените по-долу продукти имат лечебните свойства и сили, които ще ви помогнат да възстановите най-добрата си форма както външно, така и вътрешно. Колкото по-рано започнете да ги консумирате, толкова по-бързо ще осигурите на тялото си сили да се справи с предизвикателствата на зимата.

За косата
Нискомаслена извара
Косата е почти изцяло съставена от протеини За да имате силна и изпълнена с живот коса консумирайте достатъчно количество нискомаслена извара. Половин купа нискомаслена извара съдържа 14 грама белтъчини.

Тиквено семе
Цинкът помага за предотвратяване на загубата на коса. Затова винаги добавяйте поне една супена лъжица сурово тиквено семе към зърнената си закуска. Тиквеното семе е изключително богат източник на цинк.

За мозъка
Арктическа сьомга
Тази студеноводна риба е отличен източник на омега-3 докосахексонични и еикосапентонични мастни киселини, които могат да подобрят мозъчната функция и настроението. Омега-3 мастните киселини подтискат възпалителните процеси в мозъка и регулират невротрансмитерите, отговорни за приповдигнатото настроение. Просто поръсете филето от арктическа сьомга с малко сол, черен пипер и сок от прясно изцеден лимон и след това го запържете в тиган на умерена температура, докато то промени цвета си до бледо кафяво. Обърнете филето и продължете с пърженето докато месото от вътрешната страна придобие бледо розов оттенък. Целият процес отнема не повече от общо 6-8 минути.

Къдраво зеле
Подхранете 100-те милиарда неврони в главата си с вкусно и питателно къдраво зеле. Консумацията на две и повече порции зеленчуци дневно, особено зеленолистни зеленчуци като къдравото зеле, може да забави спада в мисловната дейност с около 40%. Смекчете леко горчивия вкус на къдравото зеле като задушите зеленчука в комбинация с 1 чаена лъжичка лимонов сок 1 нарязана на ситно скилидка чесън, 2 супени лъжици семки от борова шишарка и щипка сол.

За носа
Слънчогледово семе
Сенната хрема засяга милиони хора по света. Витамин Е ще ви помогне да се справите с течащия нос. Според учените витамин Е успокоява тази част от имунната система, която реагира на алергените от околната среда. 30 грама слънчогледово семе осигуряват приблизително 49% от необходимата ви ежедневна доза витамин Е.

За очите
Яйца
Въздържайте се от консумацията на омлет, приготвен единствено от белтъка на яйцата. Жълтъкът е изключителен източник на два вида антиоксиданти – лутеин и зеаксантин, каротеноиди, които успешно предотвратяват появата на перде на очите и макуларна дегенерация, водеща причина за настъпването на пълна слепота. Действайте смело! Приемът на средно един яйчен жълтък на ден няма да навреди на нивото на холестерола в организма ви.

Оранжев карфиол
Оранжевият карфиол съдържа 25 пъти повече бета-каротин от белия карфиол. Бета-каротинът поддържа доброто състояние на защитната обвивка на очната роговица. Също както повечето зеленчуци и оранжевият карфиол е с ниско съдържание на въглехидрати, затова можете да го консумирате когато и в каквото количество пожелаете. Избягвайте обаче да го комбинирате със сол и масло.

За кожата
Домати
Доматите са по-полезни, когато се консумират сготвени. При тях по-голямата част от каротеноидния ликопен се намира в ципестата им кора, където той ограничава вредния ефект от ултравиолетовите лъчи и съответно по този начин намалява риска от рак на кожата и предпазва от появата на бръчки.

Коноп
Омега-3 мастните киселини в конопа помагат на кожата да задържи естествената си влага. Смесете 1 супена лъжица от всеки от следните продукти: лимонов сок, семки от борова шишарка и белени конопени семена с 1/3 купа конопено масло, нарязана на ситно скилидка чесън, щипка сол и 1/2 купа пресен босилек. Разбъркайте в блендер до получаване на вкусна и здравословна каша.

За устните
Орехи
За да бъдат устните ви сочни, красиви и ненапукани, тялото ви се нуждае от условия при които постоянно да подменя старите кожни клетки с нови. Омега-3 мастните киселини помагат за постоянното регулиране на този процес. Орехите са изключително богати на такива киселини. Ето защо направете на устните си услуга като консумирате поне 30 грама орехови ядки дневно. За предпочитане е да ги ядете в сурово състояние. По желание можете да ги добавяте към салатата или зърнената си закуска.

За ноктите
Говеждо месо
Говеждото месо е един от най-добрите източници на желязо. По принцип нивото на желязо при жените е в пъти по-ниско отколкото при мъжете. Това може да направи ноктите изключително чупливи.

За гърдите
Кълнове от броколи
Сулфорафанът, който се среща в кълновете от броколи активира ензимите, подтискащи растежа на раковите клетки. Кълновете от броколи съдържат 20 пъти повече от този елемент, от напълно развитите растения. Именно затова смело добавяйте кълнове от броколи към сандвичите и храната си. 30 грама кълнове от броколи съдържат 73 милиграма натурален сулфорафан.

За сърцето
Аспержи
Фолатът във витамин В редуцира хомоцистеина, аминокиселина, която стимулира възпалителния процес, който от своя страна пък може да увеличи риска от появата на сърдечносъдови заболявания. Осем стръка задушени аспержи могат да осигурят на организма ви 20% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина, а същевременно с това и други полезни за сърцето нутриенти, например калий.

Сок от лилаво грозде
Според изследваният сокът от лилаво грозде е богат на феноли – група мощни антиоксиданти, които неутрализират вредните за сърцето свободни радикали. За да намалите приема на калории докато се опитвате да предпазите артериите си, смесете равни части сок от лилаво грозде и минерална или газирана вода.

За стомаха и червата
Сушени джанки или сини сливи
Тези богати на фибри плодове значително подобряват функцията на храносмилателната система. Освен това те биха могли да свият и стомаха ви. Жените, които редовно консумират сливи са по-малко предразположени към напълняване. Бихте могли да си направите микс от шепа сушени сливи, орехи тиквено семе, сушени боровинки и семена от коноп.

Темпех
Темпехът се приготвя от ферментирали соеви зърна. Той внася в стомаха полезни за него бактерии. След като се заселят там, тези живи микроорганизми подобряват храносмилането, редуцират производството на газове и унищожават бактериите, които причиняват язвички.

За интимните части
Боровинки
Боровинките са изключително богат източник на витамин С, фибри и антиоксиданти и помагат в борбата с инфекциите на пикочните пътища.

Кефир
Гъбичните инфекции са особено неприятно за жените състояние. Този вид инфекции се влияят добре от консумацията на голямо количество млечни продукти, в това число и кефир. Ферментиралите млечни продукти внасят в организма полезни бактерии, които оказват благоприятно въздействие на влагалището. Смесете половин купа чист нискомаслен кефир с една купа прясно мляко, шепа дребни плодове и 1 супена лъжица бадемово масло.

За мускулите и ставите
Сирене Рикота
Суроватката е богата на полезни за мускулите и ставите белтъчини. Докато повечето сирената се приготвят от пресечено прясно мляко, сиренето Рикота се произвежда от остатъчните белтъчини след преработката на изварата. Смесете нискомаслена Рикота с бъркани яйца, салца и кълнове от броколи. Така ще получите изключително приятна и полезна за организма закуска.

Зехтин
Зехтинът съдържа олеокантал – противовъзпалително вещество, което действа също както медикамента ибупрофен. Вместо със слънчогледово олио овкусявайте зеленчуците с 1-2 чаени лъжички маслиново масло.

За костите
Шоколад
Шоколадът е богат на магнезий, а магнезият е полезен за костите. Колкото повече магнезий приемате, толкова по-здрави и плътни ще бъдат костите ви. Препоръчително е да консумирате не повече от 30 грама черен шоколад дневно.

Консервирана сьомга
Според изследванията богатата на омега-3 мастни киселини сьомга повишава костната плътност. Принципно консервираната сьомга е сравнително евтина и по-бедна на тежки метали, например живак, в сравнение с останалите видове риба. Освен това консервираната заедно с костите сьомга е добър източник на калций – друг важен за добрата костна структура елемент. Пригответе си сандвич с консервирана сьомга, сварено яйце, лук и половин супена лъжица канела.