И в Гоце Делчев ще има летище

14
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Южният град Гоце Делчев също ще има летище, което се очаква да заработи до 2 години. Това обяви кметът на общината Владимир Москов, цитиран от kmeta.bg. Порталът на българските общини припомня, че преди няколко години столична фирма купи имот на министерството на отбраната край гоцеделчевското село Мусомища. В момента се разработва работен проект, а до 30 ноември 2014 г. трябва да е готов Подробният устройствен план и да се издаде строително разрешение.

Целта на дружеството е да възстанови дейността на бившото военно летище и да създаде възможност да се ползва за граждански полети на обща авиация и за чартърни полети за превоз на пътници от и до България. Планира се да се обслужват основно нуждите на туристическия сектор в Пиринския край – зимен, културен, селски и СПА.

Намерението на инвеститора е към 2015 г. годишно да се правят 3000 излитания и кацания на граждански въздухоплавателни средства. Ще се изгради малък пътнически терминал, на перон и на паркинг за обслужване на потока пристигащи и заминаващи пътници. Очакваният пътникопоток към 2015 г. е от около 100 хил. души.

PirinAirport разполага с писта с дължина 2100 метра и широчина 25 метра. Предвижда се разширяване на съществуващата писта до 45 метра носеща настилка плюс 2 м по 7.5 м странични ивици, както и удължаване според възможностите на терена. Новата аерогара ще направи Гоце Делчев един от малкото градове в България, който ще има собствено летище. Въздушният транспорт ще помогне и за по-бързото развитие на индустрията в региона.

„Във вторник хеликоптер за спешна въздушна медицинска помощ изпробва пистата. Машината дойде от София само за 36 минути. Целта е да се направи площадка до летището, която да се ползва за спешни случаи. Болни и пострадали хора от целия Неврокопски край, от Петрич и Сандански, ще се транспортират с хеликоптери до столични клиники“, каза още градоначалникът. С летището ще се възползваме максимално от близостта на пристанищата Солун и Кавала в Гърция. Важното е всичко да върви по план, допълни Владимир Москов.

Етикети:

Гоце Делчев | летище Пирин