Дъщерята на бившия шеф на КЗП в аферата с ветропарковете

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Дъщерята на бившия шеф на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров – Любов Лазарова, има енергиен картел, който е покровителстван от Цветан Цветанов. Това разкри водещата на „Гореща точка“ по ТV7 Ива Николова. Скандалното разкритие беше потвърдено и от министъра на Околната среда и водите Искра Михайлова. Става въпрос за изградени в защитена зона ветропаркове на Калиакра, заради които страната ни дължи огромни глоби.“В началото на 2000 г. българските власти разрешават ветропаркове там. След това се определя като защитена зона. По времето на ГЕРБ променят Закона за опазване на околната среда. Аз съм притеснена от това, че по време на процедура – и България явно знае какво я грози, и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) взима решение, което противоречи на ситуацията. Когато приключат проверките, на този човек ще се търси отговорност“, закани се Михайлова. Те и екипът й подготвят сигнал до прокуратурата да провери случая.

„Издадох допълнителна заповед и отмених решението на Регионалния инспекторат, който е издал разрешение за нов парк“, успокои Искра Михайлова. Тя разкри и хората, които са виновни за грозящите ни гигантски санкции по Оперативна програма „Околна среда“. Единият е Малина Крумова, която е била земестник-министър в служебния кабинет, а в момента продължава да е на работа в екоминистерството.

Според министъра, Крумова е обяснила, че стореното е подценяване на ситуацията. „Това, което е изненада, но е факт, че от 2011 до 2013 г. непрекъснато се отговаря, че не можем да приемем заключенията на одита на Сметната палата на Евросъюза. Става дума за конкретни проекти и процедури за управление на водите – водния цикъл. В 3 проекта има проблеми при обществените поръчки, където се смесват критерии. Това са проекти на Перник, Белослав и Хисаря. Тези проекти попаднали в извадката за проверка от ЕК. Другите не са проверени. Затова вицепремиерът Зинаида Златанова говори за по-голяма сума. Тази грешка е системна, не е случайна. Става дума затова, че България не иска да разбере, че обществените поръчки се правят по прозрачен начин и да се спазва правилата. Да не е така, че 9 фирми печелят всички поръчки“, обясни Михайлова.

Тя призна, че при наследяването на поста е получила милион доклади, но абсолютно нищо по случая. Едва в началото на октомври научила за проблема от писмо на ЕК. Министърът призна, че Малина Крумова ще бъде уволнена, след като даде обяснения и план за действие за оправяне на кашата. Тя имала срок до вторник, но едва днес ще даде исканата документация, каза Михайлова за подчинената си Крумова. /БЛИЦ