Шунга – японското еротично изкуство – div.bg

13
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

По време на периода Едо (1603-1867) в Япония се появява ново течение в изкуството, разказващо за сексуалните фантазии и развлечения на тогавашните люде. Еротичното му съдържание става причина това изкуство да бъде забранено през целия 20-ти век.

Периодът Едо е времето, в което начело на Япония е кланът Токугава. Епохата е известна като златните векове на японската литература и поезия. По това време се наблюдава подем в традиционните японски изкуства, населението на страната се увеличава, градовете растат бързо.

В епохата на Едо японците не считат секса за нещо срамно. Съгласно религиозните им виждания, в човека съществуват две начала – духовното и земното, което търси наслада. И романтичната любов, и телесните наслаждения били поощрявани от културните традиции и религиозните проповедници.

Еротичните картини се рисували от последователите на школата Укийо-е. Най-известните представители на това течение са художниците Китагава Утамаро и Кацушика Хокусай, които създават не само платна с изображения на красивите върхове на Фуджияма, красавици с кимона или цветовете на японската вишна. „Шунга“ се превежда като „пролетни картини“ и има лек намек за еротиката, свързана с този жанр.

Еротична танка (кратка песен) звучи в хармония с рисунките:

„Отново по бедрата ти Прокрадвам устни Галя твоето тяло С трептящите си бързи крила Лястовичка пърха“

Любовниците рядко се изобразяват чисто голи. Дамите са облечени добре, с красиви прически, но половите органи са на показ. Те са изобразявани от художниците анатомично точни и много детайлни. Понякога размерът им е хиперболизиран.

Шунга обикновено се рисуват върху парче дърво. На гравюрите художниците изобразяват градски жители с всякакъв социален статус и независимо от сексуалната ориентация. С голямо майсторство живописците разказват за тайния живот на човешкото тяло.

Японците разглеждат секса като оздравително средство и вярват, че е необходим, за да продължава живота. „Шунга“ е пример за огромните познания, които японците са притежавали по отношение на секса.

През 20-ти век шунга е забранено и всички рисунки и илюстрациии били свалени от научните и популярните издания. Днес Британският музей в Лондон първи решава да запознае посетителите си с традиционната японска еротика и миналия месец (октомври) откри изложба, представляваща едно мащабно изследване върху забраненото японско изкуство. Изложбата има възрастови ограничения според категориите, а лица до 16-годишна възраст могат да присъстват само с придружител. Изложбата ще продължи до януари 2014 г. Цената на билета е 7 паунда.

Източник: vsegda-tvoj