Аспидистра, Семейно щастие / Aspidistra elatior

2
Добави коментар
artgarden.bg
artgarden.bg

Аспидистра, Семейно щастие / Aspidistra elatior

Неслучайно наричат аспидистрата “желязно” цвете. Това е лесно за отглеждане растение, което не изисква почти никакви грижи, затова е и предпочитано за отглеждане в домашни условия. Дори и изоставено в тъмните ъгли на стаята без никакви грижи, растението е достатъчно издъжливо, за да продължи да съществува.

Аспидистрата води началото си от района на Китай и Япония. Съществува и разновидност с пъстри листа (Aspidistra elatior ‘Variegata’).

С използване на подходяща почва и редовно торене ще бъдете възнаградени с изключително красиви широки, тъмнозелени листа.

Височина: 50-80 см.

Цъфтеж: през пролетта, с лилавокафяви цветове.

Светлина: расте по-добре на светли места до прозореца, но понася и сенчести места в ъгъла на стаята. Препоръчително е да се пази от преки слънчеви лъчи.

Температура: предпочита стайна температура – 18-24 °C, но издържа и на температури, близки до нулата.

Въздушна влажност: умерена.

Поливане: полива се редовно през лятото, но с престояла поне 24 часа вода със стайна температура. Добре е почвата да се поддържа постоянно леко влажна. Признак за преполиване са кафявите петна по листата.

Почвена смес: комбинация от градинска пръст, листовка, угнил оборски тор, торф и пясък в съотношение 2:1:1:1:1. Добре е почвата да бъде обогатена с варовик.

Торене: тори се през лятото с балансиран течен тор на всеки три седмици.

Размножаване: вегетативно, чрез разделяне на коренището.

Нашият съвет: растението не понася добре твърде висока влажност на въздуха. Добре е да почиствате листата с влажна кърпа.

Споделете статията и с Вашите приятели:

Tweet