К-стъклото

4
Добави коментар
Vodoley75
Vodoley75

То е нищо повече от обикновено флоатно стъкло с нанесен по метода на пиролизата тънък слой (няколко стотин ангстрьома) метален окис.

При цялата си простота, обаче, стъклопакетът с к-стъкло е почти 2 пъти по-добър изолатор от обикновения стъклопакет. Стандартно се запълва с аргон и това подобрява коефициента на топлопроводимост на целия пакет с още 10%.

Коефициентът на топлопроводимост U показва количеството топлина, която преминава през 1 кв.м. от стъклото за 1 час при разлика в температурата от двете страни – 1 градус

Например: В стаята е 20 градуса, а навън – 0 градуса. През обикновен стъклопакет 24 мм, бяло/бяло, 4+4 мм, на стандартен панелен прозорец 2100/1400 мм губим 2,8 W х 20 градуса разлика в температурата х 3 м2 = 168 W всеки час! С к-стъкло нещата изглеждат другояче: 1,7 W х 20 градуса х 3 м2 = 102 W. Спестяваме цели 66 W на час х 24 часа х 25 дни, средно месечно… това са 39 600 W на месец х средно 0.13лв./kW/h = 5 лв. на месец само от този прозорец!

СТЪКЛОПАКЕТЪТ Е ВАЖЕН
Представете си прозорец 2,5м х 1,5м. Каква част от него е профилът и каква – стъклопакетът? В масовия случай профилът не е повече от 20% от прозореца. Тогава ако поръчате скъп профил и сложите обикновен стъклопакет 24 мм, ще повишите топлоизолацията само с една пета от потенциала й. Най-разумното решение, разбира се, е хубав профил с дебел стъклопакет с к-стъкло. Все пак добрата новина е, че ако инвестирате само в стъклопакета, ще постигнете впечатляващ ефект при разумен разход на средства. С други думи – най-скъпият стъклопакет върши далеч по-добра работа от най-скъпия профил.

КОНДЕНЗ ПО СТЪКЛОПАКЕТА?
Ако запечатате перфектно помещението с най-добрата алуминиева или пвц дограма и няма климатик, който да изсушава въздуха, не очаквайте, че влагата ще изчезне по магически път – тя задължително ще кондензира върху най-студената повърхност, а по правило това е дограмата (стъклопакета). Проветрявайте, климатизирайте! За намаляване влагата в помещението можете да направите и следното: разпределете равномерно растенията в различни помещения – те отелят много влага благодарение на фотосинтезата, или ги преместете в помещение с по-голяма кубатура. А най-разумна е микровентилацията.

МИКРОВЕНТИЛАЦИЯ
Вкарването на премерени порции въздух става с вентилационна надставка (луфтер). Тя е алуминиева и за да не се нарушава термоизолацията тя има вграден полиамид 20 мм, който прекъсва термичния мост. Във вътрешността на надставката има миниатюрни клапи, които се отварят в зависимост от нуждите и пропускат малки порции въздух. Вкарването на свеж въздух е необходимо, за да се установи баланс на влажността в помещението.

ВЛАГА В СТЪКЛОПАКЕТА? ПРОБЛЕМ!
Влагата се появява вътре, когато стъклопакетът се е разхерметизирал напълно или когато е сложен некачествен силипорит (силикагел – хигроскопичен зърнест материал), който не успява да абсорбира добре остатъчната влага в стъклопакета. Така, като захладнее навън, можете да видите точно колко добре са измити стъклата отвътре 🙂

Звукът преминава лесно през еднакво дебели стъкла, например 2 по 4 mm. Ако сложите 4 и 5 mm, ще има малко по-добър ефект. На съвсем друго ниво е звукоизолацията на троен пакет със стъкла, например, 4, 5 и 6 mm, a ако и разстоянията между тях са различни – ето това е истинският убиец на звука!

Прочетете още за конденза и влагата в стъклопакета.

ОГРОМНИТЕ СТЪКЛОПАКЕТИ СЪЗДАВАТ ОГРОМНИ ПРОБЛЕМИ
При вратите е добре да бъде поставен делител /кемпфер/, който създава стабилност на вратата и не й позволява да „провисне“. И още: представете си една витрина от стъклопакет /24 mm/ с размери 2000 mm х 2100 mm – какво става като я монтирате на студено? Стъклата се слепват! Защото стъклопакетите обикновено се правят на топло и от студа въздухът в тях се свива и “засмуква” стъклата!!! Как да го избегнете ли? Можете да поискате по-дебели стъкла или просто поръчайте допълнителен вертикален кемпфер, който ще утежни цената на позицията с не повече от 2 – 3%.

ПОНЯТИЕ КАТО „ЦЕНА НА КВАДРАТЕН МЕТЪР“ В ОБЩИЯ СЛУЧАЙ НЯМА
Цената на квадратен метър може да бъде изчислена едва след като се вземат предвид всички особености на Вашия конкретен случай и бъде дадена обща стойност на позицията. Например прозорец №1 от страницата ЦЕНИ е 1,26 м2, при цена 135 лв. с отстъпката, цената му на м2 е 107 лв. (с профил REHAU). Ще се изненадате колко излиза на м2 вратичка за ревизионен отвор с размери 200 mm x 400 mm от студен алуминий, при цена на цялата позиция 85 лв. с взимането на размери, изработката, доставката и монтажа… При квадратура 0,08, цената е 1062 лв./м2 !!! Ако чуете това, бихте ли си го купили?!

< Предишна

 

Следваща >