The Bulgarian Media Portal in Chicago » Blog Archive » Харесвате ли КЕЧ?

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Карикатура: media-bg.blogspot.com/2011/02/36.html

Пренасяме се леко напред във времето. Лицата на грабежа вече не са Станишев, Борисов и Доган. До кокала са се добрали телевизионните герои. Наши си, родни, селски супермени, спайдърмени и батмановци. След като кабеларката СКАТ успя да произведе Волен Сидеров, а малко след него роди полублизнака му Валери Симеонов, на всички стана ясно – Телевизията, само че такава, която е подчинена на тясно партийни и още по-тесни лични интереси, е сила. Тя облъчва гладните, недоволните, бедните, ограбените, безнадеждните. Тя им посочва враговете и им дава спасителя – месия. Частно-партийните телевизионни порции заменят хляба. Те са по-силни дори от ракията.

Успехите на Волен и Валери възбудиха апетита и на още един властелин на наколенките. Николай Бареков се намеси в пазара на зомбита. Пламенните му речи по частно-партийната ТВ-7 идеално заместват памперсите и на деца, и на възрастни.

Кои са селските герои и какво е общото между тях? Волен уж е от Ямболско, Николай – от Пловдив. При Валери е малко мътно. От врачанските села ли е, от разградските ли, не е ясно. Той самият се прави на бургазлия. При Валери има още един мътен момент: Кой знае защо, имената, с които се представя – Валери Симеонов, не отговарят на общоприетото правило за наследяване по бащина линия. Не по-малко интересно е защо никъде не се хвали с родството си със славния род Балевски. Както и да е, вижда се, че и тримата юнаци са от различни краища на татковината ни. Въпреки това, страшно си приличат – зад всеки един от тях стои по една телевизия, в комбинация с вестници и електронни сайтове. АЛФА, СКАТ, ТВ-7, в. „Атака“, в. „Десант“, в. „Телеграф“…

Медийните бухалки размазват противниците на селските тарикати. Изпълняват поръчки. Нападат, защитават или манипулират. Щит и меч, морков или тояга. Можем да си ги наричаме, както си искаме, но тези перфектни многофункционални оръжия не служат само на вокалите Волен, Валери и Ники. Всъщност всички заедно се грижат за създателите си. Зад всеки артист стоят интересите на групи от олигарси, местни феодали и обслужващ персонал от политици и магистрати. Целите им са ясно дефинирани – да се запази награбеното през последните 24 години и да се продължи грабежа. Партиите от безкрайния преход  БСП, ДПС, ГЕРБ, НДСВ, СДС… служеха яростно на същите организирани престъпни групи. Но се изтъркаха. Натрупаха твърде много омраза и се демаскираха. Логично е да се направи опит да се вкарат нови играчи. И така – един по един на сцената излизат тримата тенори. Кои са техните ментори?

Тайни няма. Знаем ги: Зад Волен е генерал-губернаторът на България, шефът на „Лукойл“ Валентин Златев. Зад Валери е Митко Събев, най-мощният човек в югоизточната част на страната ни, собственик на „Петрол”.  Зад Николай е банкерът Цветан Василев – посоченият като най-влиятелен българин в последната класация на ФОРБС. Разбира се, около тях има цели отбори от надуваеми кукли , набедени за политици и бандити в тоги.

Има ли още нещо общо между всички тях? Да, има! Това също не е кой знае каква тайна. Зад кукловодите и куклите е Русия. Различни кръгове от Руската Федерация дирижират родните клубове по интереси. Така се получава много смешна картинка: Борците се хвърлят в мазните борби. Уж се боричкат, плюят се, хапят се. Но никога не си нанасят тежки травми. Много внимават, да не би наистина да се контузят. Нещо подобно се случва в любимия за американците КЕЧ. Пълна симулация. Яко плюене и заканване, ужасни хватки и… никога нито капка кръв, нито една драскотина. Всички са доволни. И треньорите, и играчите, и най-вече екзалтираната публика. И точно, както е при КЕЧ-а, залите винаги са пълни. Зрителите знаят, че ги лъжат, но пак ръкопляскат. Харесва им да ги баламосват. Кой питаше как ще ги стигнем американците? Стигнахме ги.

.

Ивайло Зартов,

11 ноември 2013 г.