Извадиха 7-килограмов тумор от корема на млада жена

2
Добави коментар
mignews
mignews

Лекари извадиха 7-килограмов тумор от корема на млада жена в Монтана, съобщи Нова телевизия. Според медиците има тревожна тенденция жените с гинекологични проблеми да търсят лекарска помощ твърде късно. 31-годишната Анна забелязала, че коремът й започва да нараства в началото на месец май и отишла на гинеколог. Предполагала, че е бременна.

Диагнозата обаче била кисти и на двата яйчника. Жената се изплашила и пренебрегнала съвета на гинеколозите за операция. Шест месеца по-късно състоянието й рязко се влошило и Анна постъпила в болницата в Монтана. Коремът й вече бил голям, колкото на жена в 9-ия месец от бременността.

При прегледа бил установен огромен двустранен тумор на двата яйчника, достигащ до черния дроб и диафрагмата. „Жената дишаше трудно и имаше силни болки“, обясни д-р Захари Николов.

При последвалата операция лекарите изваждат от жената тумор с тегло 7 килограма, който е по-голям от баскетболна топка. Според д-р Николов се очертава тревожна тенденция жените с гинекологични проблеми да търсят помощ твърде късно.

През август 2011 г. коремни хирурзи от варненската УМБАЛ „Света Марина“ спасиха живота на 53-годишна жена, след като извадиха тумор с тегло над 20 кг и диаметър над 35 см, обхванал пространството от таза до диафрагмата. Преди операцията пациентката обяснила на лекарите, че от около една година коремът й нараства, но от страх не потърсила лекарска помощ.