Лечение наднормено тегло и трайно отслабване – Бариатрична хирургия – Пластична хирургия – Д-р Ангел Енчев

2
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Лечение на наднормено тегло

Проблемът за лечение на затлъстяването бил  добре познат още в древна Гърция.Тогава често се срещали хора , страдащи от наднормено тегло. Може би не толкова често, както в съвременните  развити европейски страни. Не случайно древният  риторик Клавдий Аелиан (170-235 г.), включва в своите „Исторически бележки“ подробно описание на хора, страдащи от затлъстяване. Според Аелиан  затлъстяването представлявало сериозен проблем, достоен за отразяване в работата му , описваща много вицове и анекдоти за необичайни и странни личности на древния свят.
В съвременното западно общество затлъстяването е широко разпространено в ниските социално-икономически прослойки, докато в древна Гърция е налице обратното. Всъщност, повечето хора, описани от Аелиан , са държавници. Например  Дионис от Хераклея, който е живял през четвърти век пр. н. е.
Въпреки това, както и в наши дни, наднорменото тегло не се е считало за тежко заболяване, подобно на други заболявания, а към такива хора, отношението  и прахосничество. Съвременните хора с наднормено тегло, много се срамуват от своята пълнота. Аелиан разказва, че Дионис скривал  тялото си от очите на другите зад параван , от който се показвала само главата. Така давал  нареждания на слугите си (той също е бил тиранин) и получавал всичко, което желаел,криейки масивното си  тяло от поданиците си.
Дионис обаче знаел, че не можел да спортува с това огромно тяло, нито пък да отслабне,опитвайки се да яде по-малко. Ето защо, подобно на много хора, които живеят в съвременния свят, той потърсил хирургическо решение на своя проблем. По този начин можем да си представим как проблемът за лечението на затлъстяването завладява умовете на хората още от времето на древна Гърция.
Ето един интересен откъс от „Исторически бележки” на  Клавдий Аелиан, където е описан за първи път  хирургичен подход за лечение на затлъстяването. Още в древния свят бариатричната хирургия има своите предшественици!
„Знам, че Дионис от Хераклея, син на деспота Клирхус, поради ежедневното си преяждане  и разточителност, напълнял  и затлъстял. В допълнение към неговата физическа непълноценност и затлъстяване, се прибавяло и  затрудненото дишане (диспнея). С цел да се избегне това усложнение, лекарите направили  следното: приготвили много тънки и дълги игли,с които прониозали бедрата и корема на Дионисий, след като дълбоко заспал. Лекарят  вмъкнал иглата дълбоко в безчувствения тиранин, но Дионисий не реагирал-също  като камък. Но когато го заболяло от иглата, той се събудил ,като причина за това били голямото количество мазнини. “
Тези, които желаели да говорят с  Дионисий, можели да получат аудиенция , но при условие, че тялото му остане скрито, с изключение на главата.Не ни е известно  за резултатите от тези операции и за съдбата на Дионис по-нататък.
Тази кратка история ни  подсказва, че в древна Гърция, като в съвременния свят, хората с наднормено тегло са имали сериозни проблеми по отношение на външния си вид и не можели  да имат репутацията и успехи  като другите хора.
Съвременната медицина показа на обществото, че хората са с наднормено тегло не заради крайностите в храненето, а защото са болни и се нуждаят от медицински грижи. За щастие,  хирургичното лечение на затлъстяването е извършило голям напредък, което не е съпоставимо с тези методи на Дионис от Хераклея и може  да бъде без съмнение решение на проблемите на хората с наднормено тегло.

Клавдий Аелиан (170-235 г.) е един от най-известните риторици сред така наречените софисти. Той е събрал множество материали  с различна тематична насоченост. От тях: трактат по зоология- „Характеристика на животните“, „Исторически бележки“ в четиринадесет тома, от които Аелиан е събрал множество факти и анекдоти за известни личности на гръцката история и култура (владетели,военоначалници, философи, писатели и т.н. ), както и за обикновени хора.